Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno nakon što je američki Fed povećao kamate, što se očekivalo, no kineska tržišta su pala jer se povećanje kamata kineske centralne banke nije očekivalo.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cene akcija u Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,8 posto.

U Južnoj Koreji su porasle oko 0,9 posto, a ojačala su i neka druga tržišta, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u blagom plusu.

Kao što se i očekivalo, čelnici američke centralne banke povećali su u sredu, nakon dvodnevne sednice, ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,25 do 1,50 posto.

To je već treće povećanje kamata u ovoj godini, no projekcije o rastu cene novca u idućim godinama čelnici centralne banke ostavili su nepromenjene.

S druge strane, povećali su procenu rasta američke ekonomije u idućoj godini s prethodnih 2,1 na 2,5 posto.

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je Dow Jones dostigao nov najviši nivo u istoriji, a porastao je i Nasdaq indeks.

Međutim, S&P 500 skliznuo je s rekordne nivoe zbog oštrog pada cena akcija u finansijskom sektoru, za 1,3 posto, što upućuje na zaključak, kažu analitičari, da su ulagači u bankarski sektor očekivali ipak agresivnije procene Feda po pitanju povećanja kamata u idućoj godini.

Međutim, čelnici Feda ostali su pri procenama o ceni novca u idućoj godini jer ne očekuju značajniji rast inflacije, a oprezni su i u pogledu uticaja porezne reforme, koja bi trebala, po najavama predsednika SAD-a Donalda Trumpa, podstaći brži rast ekonomije.

I dok se povećanje kamata Feda očekivalo, ulagače je jutros iznenadila kineska centralna banka koja je takođe povećala cenu novca.

Iako je povećanje kamata vrlo skromno, kineski indeksi osetno su pali.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cena nafte nakon dva dana pada. Jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala 0,3 posto, na 56,80 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je osetno oslabio jer su ulagači u američku valutu očekivali povećanje procena rasta kamata Feda u idućoj godini, što se nije dogodilo.

Zbog toga se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros kreće oko 93,35 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,94 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 113,25 na 112,60 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra dostigla 1,1840 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1760 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti sednica čelnika Evropske centralne banke (ECB). Ne očekuju se nikakve najave promena u monetarnoj politici, no pratiće se što će predsednik ECB-a Mario Draghi kazati o situaciji u ekonomiji evrozone.

Danas zasedaju i čelnici britanske banke, no takođe se ne očekuju nikakve promena u politici, nakon što je prošlog meseca banka povećala kamate po prvi puta od 2007. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate
Next Dinar stabilan, kurs 119,47

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Bolji izgledi za većinu latino-američkih valuta u narednim mesecima

Vodeće latino-američke valute će verovatno biti manje nestabilne u sledećim mesecima nego što su to bile u martu, ali su i dalje podložne uticajima spolja.

Beogradska berza: Belex prekinuo silazni trend, NIS najprometnija akcija

Početak trgovačke nedelje obeležio je odličan promet od 861,3 miliona RSD (7,2 miliona EUR), pre svega zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar zabeležio blagi pad

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, nakon blagog pada cena akcija na Wall Streetu u petak, dok se vrednost dolara prema korpi valuta dodatno udaljila od najvišeg nivoa

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply