Ana Brnabić: Iduće godine nezaposlenost ispod 10 odsto

Ana Brnabić: Iduće godine nezaposlenost ispod 10 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svi segmentima a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti i to na ispod deset odsto.

Ona je za Radio televiziju Srbje rekla i da svi građani “vide napredak” u svakom segmentu društvu kao i, kako je rekla, “rezulate teških mera fiskalne konsolidacije iz 2014. i rezultate napornog rada “i moje i prethodne vlade”.

Brnabić je rekla i da je stopa nezaposlenosti koja sada iznosi oko 12 odsto i dalje visoka i da je namera Vlade da iduće godine bude na jednocifrenom nivou.

Dodala je i da je ove godine najniža cena rada povećana za deset odsto a da će od 1. januara naredne godine i neoporezivi deo zarada biti povećan na 15.000 dinara, sa sadašnjih 11.790.

Digitalizacija itekako važna za poljoprivredu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izavila je večeras da je aktuelna vlada učinila mnogo za poljoprivredu, da je usepla da dobije zelno svetlo za EU fondove, a i povoljan kredit zahvaljujući kome će u naredne dve godine sedam do osam odsto poljoprivrednog zemljišta biti pod sistemom za navodnjavanje.

Brnabić je gostujući na RTS navela da su subvencije za poljoprivredu značajno povećane i da je Vlada uspela zahvaljujući fondovima EU da obezbedi 175 miliona evra, što nije uradjeno ni 2008, ni 2009. godine …

Prema njenim rečima, digitalizacija je itekako povezana sa poljoprivedom i doneće veliku korist poljoprivrednim proizvodjačima jer već danas besplatno mogu da koriste satelitske podatke.

Na osnovu tih podataka moći će da znaju koliko im je zemlja plodna, šta je najbolje da se sadi na toj zemlji, koji su problemi sa usevima, i samim tim da poboljšaju prihod i kvalitet.

Brnabić je navela da je u Srbiji do prošle godine tri odsto zemljišta bilo pod sistemom za navodnjavanje što je, kako je dodala, veliki pokazatelj koliko se ranije ulagalo u infrastrukturu, enegetiku, puteve, koridore, poljoprivredu ….

“Od Emirata smo dobili kredite pod kamatom od dva odsto, uz grejs period na pet godina. Zahvaljujći tome ministar poljoprivrede pušta sisteme za navodnjavanje. U naredne dve godine imaćemo izmedju sedam i ostao zemljista pod sistemom za navodnjavanje što je malo, ali je više nego što smo imali”, rekla je ona.

Premijerka je navela da država neće subvencionisati malinare, da im neće garantovati cene, ali da će im pomoći da naprave zadruge i hladnjače kako ne bi bili zavisni od bilo koga. Dodala je da je tako država pomogla pčelarima, koji sad sami prave farbiku meda.

Svako ko hoće da ima subvencije mora da izgradi svoj biznis, poručila je premijerka i dodala da malinari moraju da izađu na tržište i da se bore, a da je na državi da obezbedi da ono bude fer.

Od budućeg koncesionara odmah 350 do 450 miliona evra za beogradski aerodrom

Premijerka Ana Brnabić večeras je ocenila da bi budući koncesionar beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” mogao da u državni budžet uplati odmah između 350 i 450 miliona evra.

Ona za Radio televizju Srbije rekla i da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budi koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

Brnabić je navela i da je poslovanje Air Serbije bilo ključno i da za aerodrom Nikola Tesla bude pet kvalitetnih ponudjača za koncesiju

Ona je dodala i da Air Serbija nije u velikim problemima i da odlično posluje, a da je za Srbiju ta avio kompanija veoma važna sa raznih aspekata, uključujući i imdž Srbije.

Ranije je najavljeno da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” i da se očekuje da svih pet kvalifikovanih ponudjača preda obavezujuću ponudu.

U nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i medjunarodne finansijske institucije, rekla je ranije Brnabić.

Kvalifikovani ponudjači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments kao i indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna. To su i francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Povećan javni dug Srbije na kraju oktobra
Next Počela prodaja luksuznih stanova u Beogradu na vodi

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Veliko interesovanje za privatizaciju Komercijalne banke

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker izjavio je danas da je očigledno da postoji veliko interesovanje kada je reč o privatizaciji te banke, što je, kako je rekao, odlična

Društvo 0 Comments

Prosečna junska neto plata 49.226 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za juni 2018. godine iznosila je 49 226 dinara, što odgovara protivvrednosti od 417 evra, objavio Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomije centralne i istočne Evrope su se odvojile od svetskih tržišta u usponu

Dinamika rasta u ekonomijama Centralne i Istočne Evrope (CIE1) uglavnom se odvojila od dinamike rasta na svetskim tržištima u usponu poput Brazila, Rusije, Indije, Kine (poznate pod nazivom BRIC), ili

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply