Ulagači u terminske ugovore na Bitcoin prošli prvi test

Ulagači u terminske ugovore na Bitcoin prošli prvi test

Ulagači u terminske ugovore na bitcoin već su prvog dana trgovanja prošli test kako se nositi s “divljom” promenom cene te kriptovalute.

Na CBOE berzi terminskih ugovora u nedelju uveče započelo je trgovanje sa derivatima bitcoina, a već dva sata nakon “puštanja u pogon” cena je skočila 10 posto što je izazvalo prvu pozitivnu blokadu trgovanja.

Preopterećeni serveri

Nakon dva minuta trgovanje je nastavljeno da bi dva sata nakon cena ojačala dodatnih 10 posto, pa je zbog probijanja nivoa od 20 posto opet zaustavljeno trgovanje, ovoga puta na pet minuta. U ponedeljak nakon 15.30 sati po srednjeevropskom vremenu derivatima bitcoina koji ističu u januaru trgovalo se po ceni od 17.780 dolara što je 15,3 posto više u odnosu na početnu cenu.

O interesu investitora dovoljno govori saopštenje CBOE-a u kojem je stajalo da su zbog navale serveri u jednom trenutku bili preopterećeni. Međutim, prvi dan je ipak prošao bez većih problema što je otklonilo strahove da neće biti moguće trgovati derivatima zbog volatilnosti cene bitcoina. Kao što je poznato, ta je digitalna valuta jedna od najvolatilnijih klasa imovine u svetu, a nisu neobične dnevne promene cene i po 20 posto u oba smera.

Teorija još većeg rasta

Tako velike promene cene – u kombinaciji sa zabrinutošću zbog sigurnosti te kriminalnih aktivnosti – naveli su deo analitičara na razmišljanje da derivati neće biti zanimljivi velikim, institucionalnim ulagačima. Dok traju rasprave o sigurnosti, cena i dalje raste. Sada se pojavila i teorija zašto bi cena derivata mogla i dalje rasti. Naime, ukupna vrednost bitcoina trenutno je na 230 milijardi dolara. Kada bi postao potpuno bezvredan, to bi bilo kao da američke akcije izgube tek 0,6 posto vrednosti.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous Skupština Srbije danas nastavlja sednicu raspravom o amandmanima
Next Gubitak Zvijezde 57,8 miliona kuna

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Novina na Bečkoj berzi: Moguća kupovina i inostranih akcija

Ne idi dalje, kad možeš kupiti u gradu. Ovo je moto Christopha Boschana, šefa Bečke berze, koji je omogućio da se inostrane akcije mogu kupiti i na domaćoj platformi.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Šesti uzastopni rast indeksa

Na azijskim berzama indeksi su porasli šesti dan zaredom, nastavivši tako nadoknađivati gubitke od prvog dela februara, dok se vrijednost dolara prema korpi valuta stabilno kreće nedaleko najnižeg nivoa u tri

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza u prošloj nedelji zabeležila najmanji promet u poslednjih nekoliko meseci

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice beogradsko tržište akcija beležilo je pad vrednosti, uz prilično slabu investicionu aktivnost koja je donela najmanji sedmični promet u poslednjih nekoliko meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply