Snažan izvoz i uvoz zahuktava privredu Kine

Snažan izvoz i uvoz zahuktava privredu Kine

Kina je objavila da je zabeležila snažan rast izvoza i uvoza u novembru, što je ohrabrujući znak o stanju druge najveće svetske ekonomije. 

Podaci objavljeni na zvaničnom web sajtu kineske carine, pokazuju da je izvoz povećan u novembru za 12,3 odsto na 217,4 milijarde dolara u odnosu na isti mesec godinu ranije, javlja novinska agencija AP.

To je skoro duplo veći rast u odnosu na oktobar, kada je izvoz bio povećan za 6,9 procenata.

Uvoz je u novembru porastao za 17,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 177,2 milijarde dolara, čime je ostvaren suficit na mesečnom nivou od 40,2 milijarde dolara.

Najnoviji pokazatelji su nadmašili prognoze većine ekonomista, što je još jedan dokaz da jačanje svetske i domaće tražnje pruža podršku ekonomskom rastu Kine.

Ovaj optimizam možda neće potrajati, imajući u vidu sve izraženije napetosti u pogledu trgovinskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država, ocenjuje američka agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Irska: Plata 2.000 evra, prijava za stalno
Next SAD: Najveći deficit od januara

You might also like

Trgovina 0 Comments

LVMH ostvario rast prihoda

LVMH koji je vlasnik više od 60 svetskih brendova kao što su Kenzo, satovi Bvlgari i TAG Heuer, ostvario je prihod u iznosu od 8,62 milijarde evra.

Kompanije 0 Comments

Otvoren tržni centar “Kapitol park”

U Rakovici je otvoren “Kapitol park”, sagrađen na temeljima nekadašnje fabrike guma “Rekord”, u koji je uloženo 30 miliona evra, a samo u prvoj fazi će zaposliti 400 ljudi.

Tema dana 0 Comments

Počeli trgovinski pregovori SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države su otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Trump stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući “pravedniji i recipročan” odnos, kao i bolji pristup i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply