Snažan izvoz i uvoz zahuktava privredu Kine

Snažan izvoz i uvoz zahuktava privredu Kine

Kina je objavila da je zabeležila snažan rast izvoza i uvoza u novembru, što je ohrabrujući znak o stanju druge najveće svetske ekonomije. 

Podaci objavljeni na zvaničnom web sajtu kineske carine, pokazuju da je izvoz povećan u novembru za 12,3 odsto na 217,4 milijarde dolara u odnosu na isti mesec godinu ranije, javlja novinska agencija AP.

To je skoro duplo veći rast u odnosu na oktobar, kada je izvoz bio povećan za 6,9 procenata.

Uvoz je u novembru porastao za 17,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 177,2 milijarde dolara, čime je ostvaren suficit na mesečnom nivou od 40,2 milijarde dolara.

Najnoviji pokazatelji su nadmašili prognoze većine ekonomista, što je još jedan dokaz da jačanje svetske i domaće tražnje pruža podršku ekonomskom rastu Kine.

Ovaj optimizam možda neće potrajati, imajući u vidu sve izraženije napetosti u pogledu trgovinskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država, ocenjuje američka agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Irska: Plata 2.000 evra, prijava za stalno
Next SAD: Najveći deficit od januara

You might also like

Trgovina 0 Comments

Otvaranje robne kuće Ikea očekuje se na leto

Ispred prve robne kuće Ikea u Beogradu postavljen je toranj visine 45 metara, a otvaranje robne kuće očekuje se na leto.

U narednih šest meseci dolazak Alibaba grupe u Srbiju

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je jutros da se dolazak kineske Alibaba grupe na srpsko tržište može očekivati u narednih pola godine.

Trgovina 0 Comments

Novembarska trgovina na malo 4,8% niža nego u oktobru

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji je u novembru ove godine u tekućim cenama bio za 4,8 odsto manji nego u oktobru, a u odnosu na isti mesec

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply