Dušan Vujović: Za penzije 527 mlrd dinara u 2018.

Dušan Vujović: Za penzije 527 mlrd dinara u 2018.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je za penzije u 2018. namenjeno oko 527 milijardi dinara, što je za skoro 20 milijardi više nego 2014. godine.

Vujović je u skupštini rekao da je plan da PIO Fond sve manje zavisi od subvencija, odnosno transfera iz budžeta, iako se povećavaju penzije.

Tako će u 2018. transfer iz budžeta Fonda PIO za penzije iznositi 185 milijardi, što je najmanje do sada.

“Penzijski fond je 2014. godine isplatio 508 milijardi, 2015. posle smanjenje 490 milijardi, u 2016. godini 494 milijarde, pa 498 milijardi. A, mi planiramo posle ovog povećacnja od pet odsto da to bude 527 milijardi i to će biti skoro 20 milijardi više nego 2014. godine”, precizirao je Vujović.

On je rekao da je 2014. subvencija bila 50 odsto penzijskog fonda i da je to bila najveća subvencija u državi i tako je 251 milijarda bila transfer iz budžeta PIO Fondu.

“Pa je to spušteno na 211 milijardi 2015. godine, zatim na 205 milijardi 2016. i na 178 do sada ove godine, a za narednu je planirano 185 milijardi dinara”, naveo je ministar dinansija.

Vujović je istakao da će sa tim povećanjem od pet odsto neki penzioneri imati veće penzije nego što su ikada imali.

“Rešenja koja nudi opozicija neizvodljiva”

Vujović je rekao da se slaže sa primedbama mnogih poslanika opozicije na Predlog budžeta za 2018. godinu i da je podjednako zabrinut kao i oni, ali da su rešenja koja nude “nekoherentna i neizvodljiva”.

On je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra Predlog budžeta za narednu godinu rekao da “nudi težak, ali pravi put za privredni rast”.

“Kada sam izabran za ministra budžetski deficit je bio 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i preostalo je bilo 78 dana do bankrota”, rekao je Vujović.

On je istakao da se slaže da je visok javni dug i da su subvencije problem.

Dodao je da postoje tri vrste subvencija i da su ukinute “one kojima su pare bacane, a da su zadržane kapitalne jer ne može sve da se ukine preko noći”.

“Nije dobro da se poljoprivreda pomaže subvencijama i one se daju da bi ljudi preživeli”,rekao je Vujović, odgovarajući na primedbe poslanika Demokratske stranke(DS) Gorana Ćirića i poslanika Dosta je bilo (DJB) Saše Radulovića.

Radulović je rekao da je Vlada Srbije uspela da eliminiše deficit u budžetu što je pohvalno, ali da je to uradila uzimajući novac iz džepova građana Srbije, smanjenjem plata i penzija, a ne uštedama i uvođenjem reda u državi.

“Efekat smanjenja plata i penzija, povećanja poreza i nestručnog vođenja javnih preduzeća nije imao uticaja na privredni rast jer je Srbija na začelju u regionu”, rekao je Radulović i predložio da se smanje porezi, ukinu subvencije i povećaju investicije.

Poslanik DS Goran Ćirić zamerio je ministru Vujoviću što nije napravljena strategija za obaranje javnog duga na ispod 45 odsto BDP kako propisuje zakon.

“Budžetom za sledeću godinu nećete povećati standard građana čije su plate u proseku 47.000 dinara, a vrednost potrošačke korpe 70.000 dinara”, rekao je Ćirić.

On je ocenio da je pođednako pogubna odluka Vlade Srbije i da zabrani zapošljavanje u javnom sektoru, pa mladi, posebno studenti medicine koji završavaju fakultet “da bi služili svojoj zemlji odlaze u Nemačku, Norvešku”.

Izvor: GdeInvestirati/Beta, Tanjug
Previous Dinar u blagom padu, kurs 119,64
Next General Electric gasi 12.000 radnih mesta

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je

Najvažnije vesti 0 Comments

Otvoren stečajni postupak nad kompanijom “Diners Club International Beograd”

Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o otvaranju postupka stečaja nad preduzećem za pružanje finansijskih usluga “Diners Club International Beograd”.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Privredni rast Srbije premašio očekivanja

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin izjavila je da je Srbija zabeležila brži pozitivan rast nego što se očekivalo, a kao rezultat region kao celina raste.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply