Bitcoin danas premašio granicu od 15.000 dolara

Bitcoin danas premašio granicu od 15.000 dolara

Digitalna valuta bitcoin danas je premašila granicu od 15.000 dolara, čime je za 50 odsto uvećana u odnosu na pre nedelju dana.

Vrednost najpoznatije kritpovalute u podne, prema sajtu coindesk.com, iznosila je 15.031 dolara, ali je posle pala.

I pored stalnog rasta, vrednost bitkoina je nestabilna pošto je danas krenula od 13.709 dolara i s rastom od 10,2 odsto došla na 15.058 dolara, pa pala na 13.336 dolara, i onda opet premašila nivo od 15.000 dolara, pa opet pala.

Pre nedelju dana bitcoin je vredeo manje od 10.000 dolara, a pre mesec dana 7.033 dolara, dok je pre godinu dana vredeo 767 dolara.

Tradiconalne valute retko kada osciliraju u vrednosti preko jedan odsto. Izuzetak su veliki ekonomski ili politički šokovi, kao kada je na referendumu u Velikoj Britaniji izglasan izlazak iz Evropske unije što je oborilo vrednost funte u odnosu na dolar za 10 odsto.

Zbog stalnog naglog rasta, pojedini stručnjaci upozoravaju da je bitcoin pred pucanjem i da bi moglo doći do strmoglavog pada koji bi velikom broju ljudi naneo ogromne gubitke.

Bitcoin je stvoren pre deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Iako sve više prodavaca prima bitcoin, ova valuta zbog stalne promene vrednosti manje deluje kao sredstvo plaćanja a više kao roba – onaj ko je pre godinu dana kupio neki iznos bitcoina, sada bi imao skoro 20 puta više novca u tradicionalnim valutama.

Deo tradicionalnih institucija i kompanija i dalje odbacuje bitcoin, ali kriptovaluta polako ulazi na klasična tržišta. Američka kompanija CME za trgovinu valutama saopštila je u oktobru da planira da počne da radi s bitcoinima.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde krajem septembra je posavetovala centralne bankare širom sveta da ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitcoin.

Na konferenciji britanske centralne banke, Lagarde je priznala da digitalne valute kao što je bitkoin trenutno ne predstavljaju naročitu pretnju postojećem sistemu pošto su “previše nestabilne, previše rizične i zahtevaju previše energije”, a dodala je da su neke i hakovane.

Ona je ipak navela da bi tehnološke inovacije vremenom mogle da utiču na tu oblast i da zbog toga “možda ne bi bilo mudro odbaciti virtuelne valute”.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Posao iz snova: 60.000$ za 6 meseci u letovalištu Cancun
Next NBS: Inflacija pod kontrolom

You might also like

Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard

Poslednjeg dana u ovoj nedelji na evropskim berzama se trgovalo u isčekivanju govora predsednice američke centralne banke Janet Yellen na Univerzitetu Harvard.

Dinar bez promene prema evru, u odnosu na američku valutu dinar ojačao 0,7 odsto

Kurs dinara neznatno je promenjen prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 123,3833 dinara za jedan evro.

Bez promene, srednji kurs 118,0579 dinara za evro

Dinar prema evru danas će približno biti isti kao i prethodnog dana i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0579 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply