Bitcoin danas premašio granicu od 15.000 dolara

Bitcoin danas premašio granicu od 15.000 dolara

Digitalna valuta bitcoin danas je premašila granicu od 15.000 dolara, čime je za 50 odsto uvećana u odnosu na pre nedelju dana.

Vrednost najpoznatije kritpovalute u podne, prema sajtu coindesk.com, iznosila je 15.031 dolara, ali je posle pala.

I pored stalnog rasta, vrednost bitkoina je nestabilna pošto je danas krenula od 13.709 dolara i s rastom od 10,2 odsto došla na 15.058 dolara, pa pala na 13.336 dolara, i onda opet premašila nivo od 15.000 dolara, pa opet pala.

Pre nedelju dana bitcoin je vredeo manje od 10.000 dolara, a pre mesec dana 7.033 dolara, dok je pre godinu dana vredeo 767 dolara.

Tradiconalne valute retko kada osciliraju u vrednosti preko jedan odsto. Izuzetak su veliki ekonomski ili politički šokovi, kao kada je na referendumu u Velikoj Britaniji izglasan izlazak iz Evropske unije što je oborilo vrednost funte u odnosu na dolar za 10 odsto.

Zbog stalnog naglog rasta, pojedini stručnjaci upozoravaju da je bitcoin pred pucanjem i da bi moglo doći do strmoglavog pada koji bi velikom broju ljudi naneo ogromne gubitke.

Bitcoin je stvoren pre deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Iako sve više prodavaca prima bitcoin, ova valuta zbog stalne promene vrednosti manje deluje kao sredstvo plaćanja a više kao roba – onaj ko je pre godinu dana kupio neki iznos bitcoina, sada bi imao skoro 20 puta više novca u tradicionalnim valutama.

Deo tradicionalnih institucija i kompanija i dalje odbacuje bitcoin, ali kriptovaluta polako ulazi na klasična tržišta. Američka kompanija CME za trgovinu valutama saopštila je u oktobru da planira da počne da radi s bitcoinima.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde krajem septembra je posavetovala centralne bankare širom sveta da ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitcoin.

Na konferenciji britanske centralne banke, Lagarde je priznala da digitalne valute kao što je bitkoin trenutno ne predstavljaju naročitu pretnju postojećem sistemu pošto su “previše nestabilne, previše rizične i zahtevaju previše energije”, a dodala je da su neke i hakovane.

Ona je ipak navela da bi tehnološke inovacije vremenom mogle da utiču na tu oblast i da zbog toga “možda ne bi bilo mudro odbaciti virtuelne valute”.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Posao iz snova: 60.000$ za 6 meseci u letovalištu Cancun
Next NBS: Inflacija pod kontrolom

You might also like

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni uoči poruka Feda

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, a vrednost dolara prema korpi valuta kreće se oko najviše nivoe u gotovo četiri meseca dok se čekaju poruke sa sednice čelnika američke centralne banke.

Svetske berze

Cena nafte porasla 8,3 odsto za nedelju dana

Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, u petak je koštao 50,88 dolara, što je 1 US cent manja cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Berza

Montenegroberza: Promet u pola godine porastao 52%

“Prosečan mesečni promet u prvoj polovini godine iznosio je 4,87 miliona evra, a najveći promet u iznosu od 9,53 miliona evra zabeležen je u februaru”, navodi se u polugodišnjem Biltenu