Wall Street: S&P 500 oslabio treći dan zaredom

Wall Street: S&P 500 oslabio treći dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, pri čemu je S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom dok ulagači procenjuju koliko će porezna reforma u SAD-u uticati na zarade kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,45 posto, na 24.180 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 2.629 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 6.762 boda.

Klizanje S&P 500 indeksa treći dan zaredom je posledica pada cena akcija u 10 od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše oslabili telekomunikacioni i komunalni sektor.

Jedino su porasle cene akcija u tehnološkom sektoru, no za samo 0,2 posto prosečno, čime su nadoknadile tek mali deo gubitaka od prethodnih dana.

Tehnološki sektor je s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, poređenja radi, S&P 500 istovremeno ojačao 17 posto.

No, u poslednjih nedelju dana tehnološki je sektor izgubio gotovo 4 posto jer se ulagači preusmeravaju u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od porezne reforme.

Očekuje se, naime, da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti predloge poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi podstaći brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati daji rast cena akcja.

Doduše, ima nesuglasica između dva parlamentarnih domova, no pregovori traju.

“Na tržištu vlada uverenje da će porezna reforma biti prihvaćena i da će stopa poreza kompanijama biti smanjena s 35 na 20 posto, što bi trebalo značajnije podstaći zarade”, kaže Lindsey Bell iz kompanije CFRA Research.

Očekuje se, takođe, da će porezna reforma podstaći rast potrošnje Amerikanaca, ali i inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata.

A to ide u prilog bankarskom sektoru jer bi mu više kamatne stope povećale profitabilnost, pa je taj sektor poslednjih dana među najvećim dobitnicima.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 13.048 bodova, a pariski CAC 0,26 posto, na 5.375 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Slabiji dinar, srednji kurs 119,4893
Next Azijske berze: Indeksi pali zbog pojeftinjenja sirovina

You might also like

Berza 0 Comments

Dinar ojačao, kurs 119,21 dinara za evro

Dinar je ojačao prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 119,2134 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone, objavila

Svetske berze 0 Comments

Funta nastavila pozitivan niz, jen pod pritiskom, evro ojačao prema dolaru

Vrednost britanske funte i dalje raste na globalnim valutnim tržištima, dok japanska valuta, naprotiv, beleži pad vrednosti u odnosu na vodeće svetske valute.

Azijske berze pale na kraju nedeljnog trgovanja

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale s najviših nivoa u 19 meseci, ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cena sirovina, dok ulagači pokušavaju dokučiti kakvu će poresku i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply