Donald Trump: Porez za korporacije biće 15 odsto niži

Donald Trump: Porez za korporacije biće 15 odsto niži

Predsednik SAD Donald Trump nagovestio je da će možda hteti da pregovara o promeni poreske stope za korporacije i da bi ona mogla da iznosi 22 umesto 20 odsto.

Tako je predviđeno predlozima zakona usvojenim u oba doma američkog Kongresa.

Trump je tako uneo dozu neizvesnosti u proces temeljne reforme poreskog sistema SAD, nekoliko sati pošto je Senat američkog Kongresa usvojio zakon o reformi poreskog sistema, navodi Associated press.

Senat je usvojio zakon uz 51 glas za i 49 protiv, a taj tekst sada treba da bude usaglašen sa verzijom koju je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio 16. novembra.

Američki predsednik rekao je novinarima u Beloj kući da će iz predstojećih pregovora dva doma Kongresa o objedinjenoj verziji zakona “izaći nešto predivno” i da će porez za korporacije “biti smanjen s 35 na čak 20 odsto”.

“Stopa bi na kraju mogla da bude i 22 odsto, ali mogla bi da bude i 20 odsto. Videćemo šta će na kraju ispasti”, rekao je Trump.

Republikanski kongresmeni i senatori sada će pokušati da pomire razlike u dve verzije poreskog zakona, u procesu iza zatvorenih vrata koji bi brzo mogao da bude okončan. Trump je rekao da želi da potpiše zakon pre Božića.

Ako zakon stupi na snagu, to će biti najtemeljnija promena američkog poreskog sistema u poslednjih 30 godina, prva velika reforma 45. predsednika SAD i njegova prva pobeda od stupanja na dužnost.

Predlozima usvojenim u oba doma Kongresa predviđaju se veliki poreski rezovi za kompanije, s 35 na 20 odsto, i umereniji rezovi za porodice i pojedince.

Usvajanje poreske reforme Trampovi republikanci smatraju ključnim u nastojanju da zadrže većinu u oba doma Kongresa na izborima sledeće godine.

Demokrate navode da će novi zakon pomoći jedino bogatima i korporacijama, i oštetiti radnike sa skromnim primanjima.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Kompanija Apple pristala da plati 13 milijardi evra poreza
Next Prodaje se imovina Vektra Boke

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kineski projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta pod istragom EU

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta “Jedan pojas, jedan put”, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, piše Financial Times (FT).

Prehrambena industrija 0 Comments

McDonald’s na sudu zaštitio prefikse “Mc” i “Mac”

Američki lanac restorana McDonald’s pred Evropskim sudom pravde je dobio spor oko korišćenja naziva “Mc” i “Mac” prilikom prodaje hrane i pića, čime će drugim kompanijama biti zabranjena upotreba tog termina.

Transport 0 Comments

Rekordan avgust na Aerodromu, 2,7 odsto više putnika

Kroz Aerodrom “Nikola Tesla” prošlo je u avgustu 590.292 putnika, ili 2,7 odsto više u odnosu na isti mesec 2015, što je istorijski rekord u broju putnika zabeležen u beogradskoj

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply