Srbija i Crna Gora u EU do kraja 2025.godine?

Srbija i Crna Gora u EU do kraja 2025.godine?

Hrvatski “Jutarnji list” navodi da je imao uvid u poverljiv dokument koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u EU.

Kako piše taj hrvatski list, EU će kao uslov postaviti rešavanje otvorenih pitanja o granicama između Hrvatske i Srbije, ali i Hrvatske i Crne Gore. Ta pitanja bi trebalo da se reše, kako navodi “Jutarnji”, do 2023. i ona su uslov da Crna Gora i Srbija do tada zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025.

Strategija Evropske komisije u dokumentu

Pomenuti dokument je zapravo strategija Evropske komisije nazvana “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan”, u kojoj se navodi da EU ne želi da uveze granične sporove između država regiona.

Ovaj nacrt, u koji je “Jutarnji list” imao uvid, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da se usvoji i objavi u februaru sledeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsednik EK Žan Klod Junker.

“Postoje i dalje važni bilateralni sporovi između država regiona koji su preostali za rešavanje. EU neće uvoziti te sporove. Trajno rešenje treba pronaći pre nego što država uđe u EU”, piše, između ostalog u tom dokumentu.

Moraju se rešiti granični sporovi

Takođe se navodi i da se sve “države moraju nedvosmisleno obavezati, i rečima i delima, prevazići nasleđe iz prošlosti, postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja puno pre njihovog pristupa u EU”, navodi “Jutarnji”.

Konkretno, kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori, u delu koji predviđa njihovo članstvo u EU do 2025. godine kaže da se pre zaključenja pristupnih pregovora moraju rešiti svi granični sporovi, jer EU “ne može niti će uvoziti takve probleme”.

“U slučajevima gde granični sporovi ne budu rešeni, strane ih moraju predati bezuslovno na obvezujući način konačnoj arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde pre zaključenja pristupnih pregovora i u potpunosti poštovati presude.” 

Lideri se podsećaju da je članstvo u EU stvar konsenzusa i želje građana

Hrvatski list navodi da u tekstu piše i da se lideri Zapadnog Balkana podsećaju da je članstvo u EU stvar izbora za koji je potreban politički konsenzus i saglasnost građana i da ne bi trebalo da postoji sumnja lidera o tome gde pripada Zapadni Balkan i u kom smeru se kreće.

“To je očigledno poruka Srbiji, gde se često postavlja pitanje izbora između EU i Rusije”, ističe “Jutarnji”.

Za Srbiju se pominje i da će morati da reši odnose s Kosovom putem pravno obavezujućeg dokumenta, za koji se u ovom dokumentu kaže da je ključan za stabilnost celog regiona i evropsku perspektivu.

Plan u koracima, koje godina i šta nas čeka

U dokumentu su navedeni i indikativni koraci za završetak članstva Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine. Prema njima, do kraja 2019. godine Srbija i Crna Gora bi trebalo da budu fokusirane na ispunjavanje prelaznih merila iz područja vladavine prava. 

Srbija ih ima čak 50, a nakon što se potvrdi njihovo ispunjavanje, EU će odrediti merila za zatvaranje tog poglavlja. Osim toga, do kraja te godine Srbija mora da ispuni i prelazno merilo iz poglavlja 35 koje, iako se zove formalno “ostala pitanja”, sadrži uslov – sveobuhvatnu normalizaciju odnosa s Kosovom.

2023. zaključivanje sporazuma o članstvu

Godina 2023. spominje se kao godina u kojoj bi Crna Gora i Srbija trebalo da zaključe pregovore o članstvu, a BiH da ih otvori.

Godine 2024. potpisao bi se ugovor o pristupanju između EU i Crne Gore kao i EU i Srbije, na predlog Evropske komisije i uz davanje pristanka Evropskog parlamenta. Taj bi ugovor trebalo da ratifikuju sve države članice na vreme kako bi Srbija i Crna Gora ušle u EU do kraja 2025. godine.

Iz strategije je vidljivo da postoje indikativni jasni rokovi samo za Crnu Goru i Srbiju, za koje se kaže da će moći u EU do kraja 2025. godine, a za ostale države samo se navodi da bi do tada trebalo da “napreduju u pristupnim pregovorima”.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji list, Nova ekonomija
Previous La Linea Verde otvara fabriku salate kod Rume do kraja decembra
Next Beogradska berza: Letargija se nastavlja, Aerodrom blizu 1.500 dinara

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Cena soje porasla, pšenica u padu

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 1.120 tone robe, što je oko 4 odsto veći promet nego prethodne nedelje, pri čemu su najveće

Geopolitika 0 Comments

Vazdušna bezbednost nad Baltikom, jedna od tema sastanka NATO-Rusija

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da će Savet NATO-Rusija biti održan 13. jula kako bi se raspravljalo o merama vazdušne bezbednosti nad Baltičkim morem i drugim pitanjima, navodi Ria

Turizam 0 Comments

Otvoren Hilton u Beogradu

Na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, odmah pored Trga Slavije, sinoć je otvoren novi hotel “Hilton Beograd”, tek peti objekat ove vrste u srpskoj prestonici sa prestižnih pet

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply