Pad cena nafte zbog većeg broja bušotina u SAD-u

Pad cena nafte zbog većeg broja bušotina u SAD-u

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom prošlonedeljnog rasta broja aktivnih bušotina u SAD-u, no i dalje su nadomak najviših nivoa od sredine 2015.

Na londonskom tržištu cena barela je u ponedeljak pala 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent nižoj ceni, od 57,75 dolara.

Ukupan broj bušotina u SAD-u u prošloj nedelji je porastao za još dva, na 749, najviši nivo od septembra, objavilo je krajem prošle nedelje Baker Hughes. Broj takvih postrojenja je rani pokazatelj buduće proizvodnje, a njegov skok u poslednjih godinu dana, kada ih je bilo 477, usledeo je nakon što su energetsk ekompanije  povećale planov potrošnje u 2017.

Aktivnosti bušenja tokom 2017. poticao je oporavak cena sirove nafte nakon višegodišnjeg slabljenja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan OPEC, uključujući i Rusiju, naime, pre godine dana dogovorili su smanjenja proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno, a na sastanku u prošloj nedelji dogovorili su produženje tih rezova do kraja iduće godine.

“Tržišna reakcija do sada je bila pozitivna. Postoje samo dva zabrinjavajuća aspekta … jedan je iračka nedisciplina o kojoj nije raspravljano, barem ne javno (odnosi na loš postupak Iraka prilikom dogovaranja rezova). Druga je OPEC-ova procena za sledeću godinu. Ona je daleko najviša, s godišnjim potrebama za njihovom naftom u visini 33,42 miliona barela dnevno, dok američka vlada procenjuje 32,70 miliona a Međunarodna agencija za energiju 32,38 miliona barela dnevno”, naveo je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Xiaomi planira IPO u 2018. godini
Next Vujović najavio veće kapitalne investicije, bolje uslove zaduživanja

You might also like

Svetske berze: Indeksi pali zbog zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija pale, drugu nedelju zaredom, što je posledica zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u.

Najvažnije vesti 0 Comments

Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji, najbolji učinak ostvario paladijum

Spot cena zlata na kraju 2016. godine iznosila je 1.150,50 dolara po unci, što je oko 8,5 odsto veća cena nego na početku godine.

Berza 0 Comments

AIK banka isključena iz indeksne korpe Belex15

Indeksni komitet Beogradske berze doneo je odluku da se akcije AIK banke isključe iz indeksne korpe nakon što je većinski vlasnik ove kompanije stekao preko 98 odsto od ukupnog broja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply