Pad cena nafte zbog većeg broja bušotina u SAD-u

Pad cena nafte zbog većeg broja bušotina u SAD-u

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima pod pritiskom prošlonedeljnog rasta broja aktivnih bušotina u SAD-u, no i dalje su nadomak najviših nivoa od sredine 2015.

Na londonskom tržištu cena barela je u ponedeljak pala 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent nižoj ceni, od 57,75 dolara.

Ukupan broj bušotina u SAD-u u prošloj nedelji je porastao za još dva, na 749, najviši nivo od septembra, objavilo je krajem prošle nedelje Baker Hughes. Broj takvih postrojenja je rani pokazatelj buduće proizvodnje, a njegov skok u poslednjih godinu dana, kada ih je bilo 477, usledeo je nakon što su energetsk ekompanije  povećale planov potrošnje u 2017.

Aktivnosti bušenja tokom 2017. poticao je oporavak cena sirove nafte nakon višegodišnjeg slabljenja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan OPEC, uključujući i Rusiju, naime, pre godine dana dogovorili su smanjenja proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno, a na sastanku u prošloj nedelji dogovorili su produženje tih rezova do kraja iduće godine.

“Tržišna reakcija do sada je bila pozitivna. Postoje samo dva zabrinjavajuća aspekta … jedan je iračka nedisciplina o kojoj nije raspravljano, barem ne javno (odnosi na loš postupak Iraka prilikom dogovaranja rezova). Druga je OPEC-ova procena za sledeću godinu. Ona je daleko najviša, s godišnjim potrebama za njihovom naftom u visini 33,42 miliona barela dnevno, dok američka vlada procenjuje 32,70 miliona a Međunarodna agencija za energiju 32,38 miliona barela dnevno”, naveo je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Xiaomi planira IPO u 2018. godini
Next Vujović najavio veće kapitalne investicije, bolje uslove zaduživanja

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su snažno porasle podržane optimizmom predsednice američke centralne banke i novim rastom cena nafte.

Dinar ojačao, kurs za utorak 123,19 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,1904 dinara za jedan evro.

Beogradska berza: NIS zabeležio višemilionski promet, dobitnik dana Fitofarmacija

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagani oporavak domaćeg tržišta akcija, dok su ukupnom prometu od 83 miliona RSD (0,7 miliona EUR) najviše doprinele državne dužničke hartije. Indeks Belex15

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply