Wall Street u petak skliznuo s rekordnih nivoa

Wall Street u petak skliznuo s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u petak najvažniji indeksi skliznuli s rekordnih nivoa zbog novih političkih problema predsednika SAD-a Donalda Trumpa, no podršku tržištu pruža nada ulagača u poreznu reformu.

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 24.231 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 2.642 boda, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 6.847 bodova.

Ti su indeksi bili i u većem minusu, pa je S&P 500 u jednom trenutku potonuo 1,6 posto, zbog novih političkih problema predsednika Trumpa, nakon što je bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn priznao krivicu za davanje lažnog iskaza FBI-u vezano za istragu o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore.

Flynn je, pišu mediji, spreman da svedoči da mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vreme dok je bio predsednički kandidat. Iz Bele kuće brzo su poručili kako ništa u vezi Flynnovog priznavanja krivice ne tereti nikoga drugoga osim njega.

Ipak, do kraja trgovanja indeksi su ublažili gubitke zahvaljujući poruci republikanaca iz Senata da imaju dovoljnu podršku za predlog poreznog zakona.

A prihvatanje porezne reforme značilo bi da je Trump ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predjedničke kampanje, koje je mesecima podržavalo rast cena akcija.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima podstaći brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati dalji rast cena akcija.

“Poslednjih 18 do 24 meseci ekonomija je rasla sporije, a sada se rast ubrzava, pa se ulagači usmeravaju u akcije onih kompanija koje su dosad zaostajale po rastu cena, a ubuduće bi mogle najviše profitirati od ubrzanja rasta ekonomije”, kaže Gary Bradshaw.

Najviše su juče porasle, za 0,8 posto, cene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte nakon što su u četvrtak OPEC i drugi najveći svetski proizvođači ‘crnog zlata’ odlučili da produže dogovor o smanjenoj proizvodnji do kraja 2018. godina.

U celoj protekloj nedelji Dow Jones skočio je za 2,9, a S&P 500 za 1,5 posto. Nasdaq indeks skliznuo je 0,6 posto, što je posledica oštrog pada cena akcija tehnoloških kompanija polovinom nedelje.

I na evropskimberzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,25 posto, na 12.861 bod, a pariski CAC 1,04 posto, na 5.316 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Derivatima bitcoina trgovaće se na američkim tržištima kapitala
Next Od Niša do Diseldorfa za 10 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, dolar stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago pale jer je ulagače zabrinuo pad cena nafte i nedostatak konsenzusa zvaničnika američkog Feda o kretanju inflaciji i kamatnim stopama.

Svetske berze 0 Comments

Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Druga polovina 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji.  

Beogradska berza: Indeksi blago porasli, Energoprojekt najtrgovaniji

Solidan promet od 196,3 miliona RSD (1,7 miliona EUR) na današnjem trgovanju postignut je uglavnom zahvaljujući trgovanju obveznicama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply