Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Nasdaq oštro pao

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Nasdaq oštro pao

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones dostigao nov najviši nivo u istoriji, dok je Nasdaq indeks oštro pao jer se ulagači preusmeravaju iz tehnološkog u bankarski i druge sektore koji bi ubuduće mogli najviše rasti.

Dow Jones ojačao je 0,44 posto, na 23.940 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,04 odsto, na 2.626 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 odsto, na 6.824 boda.

Oštar pad Nasdaq indeksa posledica je povlačenja ulagača iz tehnološkog sektora, koji je ove godine najveći dobitnik.

Tako je juče S&P indeks tog sektora pao 2,6 odsto, što je njegov najveći dnevni gubitak u više od pet meseci, pri čemu su cene akcija Amazona, Applea, Alphabeta i Facebooka pale između 2 i 4 odsto.

S druge strane, Dow Jones dostigao je novi rekordni nivo jer su se ulagači preusmerili iz tehnološkog u druge sektore, kao što su finansijski i industrijski, koji bi u idućem razdoblju mogli najviše da rastu zahvaljujući poboljšanjima u ekonomiji, ublažavanju regulacija i višim kamatnim stopama.

Tako je finansijski sektor snažno porastao drugi dan zaredom, za 1,8 odsto, dok je industrijski ojačao 0,9 odsto.

“Možemo videti da su danas ulagači odlučili povući zaradu iz tehnološkog sektora i te novce uložiti u područja koja će profitirati od nižih poreza, labavljenja regulacija, viših kamatnih stopa i jačeg ekonomskog rasta”, kaže Michael Arone, strateg u firmi State Street Global Advisors.

Preusmeravanje kapitala posledica je, kaže, napretka u pregovorima o poreskoj reformi u Kongresu, pa se ulagači nadaju smanjenju poreza kompanijama. A to bi podstaklo rast zarada kompanija, a time i dalji rast cena akcija.

Isto tako, poreska reforma mogla bi podstaći brži ekonomski rast, a time i inflacije, pa bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

A na jačanje najveće svetske ekonomije ukazuje juče objavljena druga procena prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromesečju porastao 3,3 odsto na godišnjem nivou, najviše od trećeg kvartala 2014. godine, dok je prva procena govorila o rastu od 3 odsto.

To pozitivno utiče na bankarski sektor, kao i nedavna izjava Jeromea Powella, koji bi iduće godine trebao zameniti Janet Yellen na čelu američke centralne banke Feda, da bi se mogle olabaviti regulacije u finansijskom sektoru.

A na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 odsto, na 7.393 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 odsto, na 13.061 bod, a pariski CAC 0,14 odsto, na 5.398 bodova.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Intesa Sanpaolo prodaje 1,6 odsto Gorenjske banke
Next Azijske berze u padu, dolar stabilan

You might also like

Beogradska berza: Halkbanka i danas najtrgovanija, uz rast cene od 22,1 odsto

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležilo je veliko trgovanje akcijama Halkbanke (CCNB) uz blagi rast oba berzanska indeksa.

Svetske berze 0 Comments

Najveći nedeljni rast cene kakaoa u poslednjih 5 godina

Cena kakaoa zabeležila je najveći nedelji rast u poslednjih pet godina, a to je posledica raspirivanja krize u Obali Slonovače, koja proizvodi polovinu kakaoa u svetu.

Američke zalihe nafte zadržale cene ispod 52 dolara

Cene nafte zadržale su se u sredu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 52 dolara, zakočene podatkom o rastu američkih zaliha koji potpiruje sumnju u uspeh nastojanja OPEC-a da smanji jaz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply