Wall Street: Novi rekordi, porezna reforma napreduje

Wall Street: Novi rekordi, porezna reforma napreduje

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje snažnom skoku cena akcija banaka i napretku u pregovorima o poreznoj reformi u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 1,09 posto, na 23.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,99 posto, na 2.627 bodova, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 6.912 bodova.

Rekordni nivoi sva ta tri indeksa najviše se zahvaljuju snažnom skoku cena akcija u finansijskom sektoru. S&P indeks tog sektora porastao je 2,6 posto, što je njegov najveći dnevni skok u poslednjih devet meseci.

Pritom su cene akcija JPMorgana i Bank of America skočile više od 3,5 posto.

Ulagače je ohrabrio napredak u pregovorima o poreznoj reformi u Senatu, iako su neki republikanski zastupnici zasad suzdržani u vezi predloženih poteza.

Pregovori o poreznoj reformi pažljivo se prate jer ulagači veruju da bi smanjenje poreza kompanijama dodatno podstaklo njihove zarade, a time i dalji rast cena akcija.

“Ulagači se pozicioniraju verujući da će se postići dogovor o smanjenju poreza kompanijama”, kaže Rick Meckler, predsednik u kompaniji LibertyView Capital Management.

Pozitivno je na tržište uticao i podatak o rastu poverenja američkih potrošača u novembru na najviši nivo u 17 godina, što se zahvaljuje dobroj situaciji na tržištu rada.

Uz to, porasle su cene kuća, što ukazuje na jačanje potrošnje Amerikanaca.

“Danas objavljeni podaci potvrđuju dobru ekonomsku situaciju. Nezaposlenost i kamatne stope su niske, dok su poverenje i cene imovine visoki”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u kompaniji Ameriprise.

Ulagači su pratili i svedočenje Jeromea Powella, koji bi iduće godine trebao zameniti Janet Yellen na čelu Feda, pred odborom u Senatu.

Powell se založio za dalje labavljene regulacija u finansijskom sektoru i ostavio utisak da bi nastavio da vodi umerenu monetarnu politiku kakvu su vodili Yellen i njen prethodnik Ben Bernanke.

I na evropskim berzama cene akcija su juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,04 posto, na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 13.059 bodova, a pariski CAC 0,57 posto, na 5.390 bodova.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Srednji kurs 119,6904 dinara za evro
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

OPEC smanjuje, SAD povećavaju proizvodnju nafte

U svetu je prošlog meseca proizvedeno ukupno 95,82 miliona barela nafte dnevno, što je za 230.000 barela manje u odnosu na februar, prema danas objavljenom mesečnom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica

Pad indeksa i veći promet obeležili sedmicu na Montenegroberzi

Pad indeksa i veći promet obeležili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je doneta odluka da se akcionarima Elektroprivrede (EPCG) isplati dividenda iz neraspoređene dobiti u iznosu od 55,28 miliona

Cene akcija na Wall Street-u skočile više od 2 odsto

Zbog nade ulagača u pobedu Hillary Clinton na američkim predsedničkim izborima, na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija skočile više od 2 odsto jer se .

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply