OECD blago podigao procene rasta globalne ekonomije u 2017.

OECD blago podigao procene rasta globalne ekonomije u 2017.

Globalna ekonomija ojačala je zahvaljujući monetarnim i fiskalnim podsticajima koji su podržali rast u većini zemalja, objavila je u utorak u najnovijim ekonomskim prognozama Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Međunarodna organizacija procenjuje da će globalna ekonomija ove godine rasti po stopi od 3,6 posto, za nijansu snažnije od 3,5 posto koliko su iznosile procene u septembru. Ujedno su potvrdili i projekciju za 2018. godinu, prema kojoj bi aktivnosti trebalo da porastu 3,7 posto. Za 2019. predviđaju rast od 3,6 posto.

U SAD, najvećoj svetskoj ekonomiji, rast bi u ovoj godini trebalo da dostigne 2,2 posto, a potom da ubrza na 2,5 posto u 2018. godini. U 2019. bi trebalo da uspori na 2,1 posto.

Ekonomija evrozone ove godine očekuje rast od 2,4 posto, koji bi u 2018. trebalo da uspori na 2,1 posto, pa na 1,9 posto u 2019. godini, objavio je u OECD u najnovijim ekonomskim projekcijama.

U Velikoj Britaniji se očekuje nastavak usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog neizvesnosti u vezi sa ishodom pregovora o Brexitu i uticaja više inflacije na kupovnu moć građana.

Za ovu godinu OECD predviđa rast britanske ekonomije od 1,5 posto, koji bi trebalo da dodatno uspori sledeće godine, na 1,2 posto, te na 1,1 posto u 2019.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Skuplja struja od 1. januara
Next Generalni štrajk u Grčkoj zbog rezanja plata i penzija

You might also like

Kompanije 0 Comments

Struja za domaćinstva poskupljuje 3,8 odsto

Struja za domaćinstva poskupeće od 1. oktobra za 3,8 odsto, najavio je u sredu ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Društvo 0 Comments

Švajcarska finansira popis imovine u lokalnim samoupravama sa 5,5 miliona evra

Švajcarska Kancelarija za saradnju sa Srbijom izdvojila je 5,5 miliona evra za finansiranje popisa imovine u 40 lokalnih samouprava u Srbiji u naredne četiri godine.

Makroekonomija 0 Comments

Novi rast potrošačkih cena u Japanu

Potrošačke cene u Japanu su ponovo porasle u julu i uglavnom zbog povećanja troškova energije, ali su i dalje ispod cilja centralne banke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply