OECD blago podigao procene rasta globalne ekonomije u 2017.

OECD blago podigao procene rasta globalne ekonomije u 2017.

Globalna ekonomija ojačala je zahvaljujući monetarnim i fiskalnim podsticajima koji su podržali rast u većini zemalja, objavila je u utorak u najnovijim ekonomskim prognozama Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Međunarodna organizacija procenjuje da će globalna ekonomija ove godine rasti po stopi od 3,6 posto, za nijansu snažnije od 3,5 posto koliko su iznosile procene u septembru. Ujedno su potvrdili i projekciju za 2018. godinu, prema kojoj bi aktivnosti trebalo da porastu 3,7 posto. Za 2019. predviđaju rast od 3,6 posto.

U SAD, najvećoj svetskoj ekonomiji, rast bi u ovoj godini trebalo da dostigne 2,2 posto, a potom da ubrza na 2,5 posto u 2018. godini. U 2019. bi trebalo da uspori na 2,1 posto.

Ekonomija evrozone ove godine očekuje rast od 2,4 posto, koji bi u 2018. trebalo da uspori na 2,1 posto, pa na 1,9 posto u 2019. godini, objavio je u OECD u najnovijim ekonomskim projekcijama.

U Velikoj Britaniji se očekuje nastavak usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog neizvesnosti u vezi sa ishodom pregovora o Brexitu i uticaja više inflacije na kupovnu moć građana.

Za ovu godinu OECD predviđa rast britanske ekonomije od 1,5 posto, koji bi trebalo da dodatno uspori sledeće godine, na 1,2 posto, te na 1,1 posto u 2019.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Skuplja struja od 1. januara
Next Generalni štrajk u Grčkoj zbog rezanja plata i penzija

You might also like

Makroekonomija

Lagarde: Svetska ekonomija krhka, oporavak duži od očekivanja

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kaže da se svetska ekonomija postepeno oporavlja ali je i dalje krhka.

Makroekonomija

Ana Brnabić: Ima mesta za povećanje plata i penzija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je za povećanje plata i penzija, ali nije želela da precizira za koliko procenata bi bilo to povećanje.

Kompanije

Kompanija IGB Automotive otvara novi pogon u Inđiji

Novi pogon kompanije IGB Automotive koja proizvodi grejače za automobile biće otvoren danas u Inđiji.