Svetska banka: Plaćanje poreza u Srbiji olakšano

Svetska banka: Plaćanje poreza u Srbiji olakšano

Plaćanje poreza u Srbiji je lakše nego pre pet godina, zahvaljujući primeni novih tehnologija, ali ima prostora za dalje unapređenje, ocenjeno je u novom izveštaju konusltanske kuće PwC i Grupe Svetske banke o plaćanjima poreza (Paying taxes 2018) u regionu istočne Evrope i centralne Azije koji je predstavljen u Beogradu.

U izveštaju se navodi da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013. godinu, kao i da je broj plaćanja prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza.

Srbija je najbolje ocenjena u celom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava. Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 odsto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 odsto.

Paying taxes izveštaj za 2018. ocenjuje lakoću plaćanja poreza u 190 zemalja tako što kao model oporezivanja kompanija u svakoj od zemalja analizira lokalno srednje preduzeće koje služi kao studija slučaja.

Navedeno je da je region istočne Evrope i centralne Azije, kojem pripada i Srbija, ostvario je najveći napredak u reformama od 2004. godine, a odlični rezultati postignuti su u efikasnosti procesa koji prethode podnošenju poreskih prijava.

Region se, takođe, pokazao kao uspešan po efikasnosti procesa nakon podnošenja poreskih prijava, gde su sve četiri komponente, koje se ocenjuju, bolje od svetskog proseka.

“Srbija spada u zemlje jugoistočne Evrope koje sprovode konstantne reforme u oblasti poreza. Obračun i plaćanje poreza u Srbiji, u proseku sada oduzimaju skoro 20 odsto manje vremena nego pre tri godine, što je rezultat dosadašnjih reformi i unapređenja poreskog sistema naročito u oblasti elektronskog podnošenja i plaćanja poreza”, navodi se u izveštaju PwC-a i Svetske banke.

Ukazano je da su nastavak reformi i dalja modernizacija Poreske uprave i digitalizacija prilika za dalji napredak u ovoj oblasti.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Počeli radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta
Next Bitcoin prešao granicu od 10.000 dolara

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

“Goša” iz Smederevske Palanke “preko noći” dobila novog vlasnika, radnici i dalje u štrajku

Slovačka firma “Žos Trnava” prenela je 100 odsto kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju “Lisnart holdings limited” sa sedištem na Kipru, piše “Politika”.

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Inflacija u granicama cilja i u narednom periodu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u martu povećane 0,2%. Mesečna inflacija je u najvećoj meri posledica rasta cena usluga mobilne telefonije i svežeg voća, dok su

Saobraćaj 0 Comments

Treće produženje roka za neobavezujuće ponude za koncesiju aerodroma Nikola Tesla

Rok za podnošenje neobavezujućih ponuda za koncesiju beogradskog aerodroma produžen je po treći put sa novim datumom do 30. maja, saopšteno je iz beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply