Svetska banka: Plaćanje poreza u Srbiji olakšano

Svetska banka: Plaćanje poreza u Srbiji olakšano

Plaćanje poreza u Srbiji je lakše nego pre pet godina, zahvaljujući primeni novih tehnologija, ali ima prostora za dalje unapređenje, ocenjeno je u novom izveštaju konusltanske kuće PwC i Grupe Svetske banke o plaćanjima poreza (Paying taxes 2018) u regionu istočne Evrope i centralne Azije koji je predstavljen u Beogradu.

U izveštaju se navodi da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013. godinu, kao i da je broj plaćanja prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza.

Srbija je najbolje ocenjena u celom regionu istočne Evrope i centralne Azije za procese vezane za administriranje poreza nakon podnošenja poreskih prijava. Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7 odsto, što je neznatno ispod svetskog proseka od 40,5 odsto.

Paying taxes izveštaj za 2018. ocenjuje lakoću plaćanja poreza u 190 zemalja tako što kao model oporezivanja kompanija u svakoj od zemalja analizira lokalno srednje preduzeće koje služi kao studija slučaja.

Navedeno je da je region istočne Evrope i centralne Azije, kojem pripada i Srbija, ostvario je najveći napredak u reformama od 2004. godine, a odlični rezultati postignuti su u efikasnosti procesa koji prethode podnošenju poreskih prijava.

Region se, takođe, pokazao kao uspešan po efikasnosti procesa nakon podnošenja poreskih prijava, gde su sve četiri komponente, koje se ocenjuju, bolje od svetskog proseka.

“Srbija spada u zemlje jugoistočne Evrope koje sprovode konstantne reforme u oblasti poreza. Obračun i plaćanje poreza u Srbiji, u proseku sada oduzimaju skoro 20 odsto manje vremena nego pre tri godine, što je rezultat dosadašnjih reformi i unapređenja poreskog sistema naročito u oblasti elektronskog podnošenja i plaćanja poreza”, navodi se u izveštaju PwC-a i Svetske banke.

Ukazano je da su nastavak reformi i dalja modernizacija Poreske uprave i digitalizacija prilika za dalji napredak u ovoj oblasti.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Počeli radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta
Next Bitcoin prešao granicu od 10.000 dolara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Međugodišnja inflacija u julu 3,2 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u julu snižene za 0,4 odsto.

Banke i finansije 0 Comments

Od danas u opticaju nova novčanica od 50 evra

Danas će u 19 zemalja zone evra biti puštena u opticaj nova novčanica od 50 evra, koja donosi bolju zaštitu od krivotvorenja.

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u Srbiji porasla 0,4 odsto

Inflacija u Srbiji u aprilu je iznosila 0,4 odsto, koliko su povećane potrošačke cene u odnosu na mart, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply