Vladimir Gligorov: Rast BDP-a Srbije u 2018. neće biti veći od 2,6 odsto

Vladimir Gligorov: Rast BDP-a Srbije u 2018. neće biti veći od 2,6 odsto

Ekspert Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimir Gligorov smatra da privredni rast Srbije u aktuelnim okolnostima ni naredne godine neće biti veći od 2,6 odsto.

On je rekao da je do septembra ove godine privredni rast bio na oko 1,3 odsto.

Prema njegovom mišljenju, poslednje prognoze MMF-a, da će rast u ovoj godini dostići dva odsto, moguće je postići samo ako bi krajem godine imali ubrzanje rasta od četiri odsto.

Gligorov ističe da će, ako ove godine privredni rast bude dva odsto, to biti dobro, te da ne očekuje da bude iznad te cifre.

Što se iduće godine tiče prognoza WIIW-a je da će rast u Srbiji iznositi između 2,5 i 2,6 odsto, dok je MMF optimističniji sa 3,5 procenata.

“Prognoza od 3,5 odsto mi se čini dosta nerealna. Tačno je da ako u jednoj godini poslujete loše imate mogućnost da iduće godine u procentima rastete brže. Međutim, teško je u ovim okolnostima da rast bude iznad 2,5 do 2,6 odsto”, smatra on.

MMF, prema njegovim rečima, ima problem što je očekivao mnogo više od programa sa Srbijom nego što se dogodilo, u smislu rasta, zbog čega je morao da revidira svoje prognoze.

Gligorov je ukazao i na to da će iduće godine biti komplikovano postići prognozirani rast i zato što postoji mogućnost da najavljeno povećanje plata i penzija poveća uvoz.

“Ako javni izdaci vode ka povećanju uvoza za 50 ili 60 odsto onda se neće postići očekivani rast”, smatra Gligorov.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Aleksandar Antić: Stabilna energetska situacija u Srbiji
Next Signali iz Goldman Sachsa podigli bitcoin iznad 9.000 dolara

You might also like

Kompanije 1Comments

Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmenjivanje poruka Snapchat, u četvrtak je po prvi put objavio finansijske podatke o svom poslovanju, u sklopu priprema za inicijalnu ponudu akcija (IPO) na Wall Streetu,

Makroekonomija 0 Comments

Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez 1.ooo funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izveštaju globalne konsultantske kompanije Oliver Wyman.

Najvažnije vesti 0 Comments

Otvara se novi pogon fabrike Leoni, posao za 1.125 radnika

Otvaranje novog proizvodnog pogona nemačke kompanije Leoni u Nišu trebalo bi da obezbedi posao za 1.125 radnika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply