Bloomberg: EU stavlja i Srbiju na “crnu listu” poreskih rajeva

Bloomberg: EU stavlja i Srbiju na “crnu listu” poreskih rajeva

Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na “crnu listu” poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se i Srbija. 

U nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se još 36 zemalja, među kojima su i pored Srbije i Jermenija, Kukova ostrva…, prenosi agencija “Bloomberg”, navodeći da je imala uvid u ta dokumenta.

Radna grupa EU, koja je imala zadatak da izvrši analizu “ne-kooperativnih vlasti nadležnih za poreska pitanja” zaključila je da turske aktivnosti na rešavanju problema transparentnosti i ukidanja režima poreskih povlastica za sada “nisu dovoljne”, rekli su ljudi upoznati sa događanjem i poverljivim dokumentima, koja je video i “Bloomberg”.

Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na “crnu listu” države koje se nisu odgovorile zahtevima, dodaje se u tekstu.

“Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno (na listu) prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je ‘Bloomberg’ imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis”, navodi njujorška agencija.

Zemlje EU su podeljene oko toga da li bi trebalo da koriste finansijske sankcije protiv ne-kooperativnih država, a uključivanje na “crnu listu” može da uruši reputaciju Turske i da pojača pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investicija u tu zemlju, navodi njujorška agencija.

Nekoliko država, uključujući i Francusku, podržavaju kaznene mere, kao što je isključivanje tih zemalja sa međunarodnog finansijskog tržišta, mada nikakva odluka nije doneta.

Ambasadori koji predstavljaju države EU trebalo bi da razgovaraju o predloženoj listi pre sastanka ministara finansija.

Sedam karipskih država dobilo je dodatni rok do februara da ispuni obaveze zbog štete koju su pretrpile od najnovijih uragana, dok su britanske teritorije, među kojima su ostrva Gernzi, Men i Džerzi, dobili prelaznu ocenu.

Analizom su bile obuhvaćene 92 jurisdikcije, a očekuje se da će lista kontinuirano biti ažurirana, piše “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Novo poskupljenje cigareta početkom 2018. godine
Next KFC potvrdio dolazak u Sloveniju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

U martu veći izvoz Kine za 11,5 odsto

Kineski izvoz viši je za 11,5 procenata u martu, što otvara bolju perspektivu za “drugu” ekonomiju sveta.

Kompanije 0 Comments

Proizvođač oružja Beretta zainteresovana za saradnju sa srpskom industrijom

Italijanska kompanija za proizvodnju oružja i vojne opreme Beretta iskazala je spremnost da učestvuje u zajedničkim projektima s preduzećima iz odbrambene industrije Srbije.

Najvažnije vesti 1Comments

Šta Kina namerava da uradi da bi povećala produktivnost?

Privredni razvoj u Kini doprineo je višim troškovima radne snage, pa će zbog povećanja produktivnosti u narednim godinama mnoge poslove preuzimati industrijski roboti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply