Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama u petak se trguje mirno, a cene akcija se kreću oko najviših nivoa u 10 godina, osim što su u Šangaju oštro pale zbog novih mera vlasti usmerenih na zauzdavanje finansijskih rizika.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,9 posto.

Indeksi berza u Singapuru i Hong Kongu blago su porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati stagnirao na jučerašnjim nivoima, najvišim u 10 godina, pa je na putu nedeljnog dobitka od 1,4 posto.

Na većini azijskih berzi jutros se trguje mirno jer nema smernica s Wall Streeta, gde se juče zbog praznika nije radilo, i jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta.

Najviše su, gotovo 1 posto, pale cene akcija u Šangaju i zaronile na najniže nivoe u tri meseca, što je posledica novih mera vlasti za zauzdavanje kreditiranja mikro preduzeća i zaoštravanja regulacije u sektoru upravljanja imovinom.

“Tržište je pogođeno zbog zabrinutosti ulagača u vezi potražnje, no nema zabrinutosti u vezi ekonomskih fundamenata”, kaže Naoki Tashiro, predsednik u kompaniji TS China Research.

Cena nafte na američkom tržištu porasla je jer je zatvoren Keystone naftovod, glavni naftovod iz Kanade prema SAD-u. Tako je cena barela jutros skočila 0,6 posto, na 58,58 dolara, najviši nivo od jula 2015. godine.

Na londonskom tržištu cena barela oslabila je 0,3 posto, na 63,35 dolara.

A na valutnim tržištima dolar se stabilizovao prema jenu nakon dva dana pada. Njegov kurs se kreće oko 111,30 jena, nakon što je juče skliznuo na 111,07 jena, najniži nivo u gotovo dva meseca.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa je cena evra dostigla 1,1850 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1825 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je jutros 0,1 posto, na 93,15 bodova, pa je od početka nedelje na gubitku 0,5 posto.

Pritisak na dolar posledica je špekulacija da će američka centralna banka Fed zbog niske inflacije u SAD-u iduće godine usporiti tempo povećanja kamata.

Izvor: GdeInvesirati / Hina
Previous Instant plaćanja uživo u EU: Transfer 15.000 evra za 10 sekundi
Next Velika Britanija ispala iz top 5 svetskih ekonomija

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze pred dobicima drugu nedelju zaredom

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, a iako su najvažniji indeksi blago pali, i dalje su na putu dobitaka drugu nedelju zaredom.

Najviša vrednost evra u ovoj godini

Vrednost evra na međunarodnim tržištima u četvrtak je dostigla najviši nivo od početka godine, dok je dolar na putu da zabeleži najlošiju sedmicu od novembra meseca.

NIS i ove godine akcionarima deli 25 odsto dobiti, dividenda 24,7 dinara

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) predložio je skupštini akcionara da se i ove godine na ime dividende izdvoji 25 odsto nekonsolidovane dobiti ostvarene u prošloj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply