Privreda evrozone ide ka najboljem tromesečju od 2011. godine

Privreda evrozone ide ka najboljem tromesečju od 2011. godine

Privreda evrozone je na putu da ostvari najbolje rezultate od početka 2011. godine, pokazuju danas objavljeni podaci.

Finansijske kompanija IHS Markit saopštila je da je njen indeks nabavki u privredi, koji meri poslovne aktivnosti u proizvodnim i uslužnim sektorima, u novembru za evrozonu porastao na 57,5 poena s 56 poena prethodnog meseca. Svaka vrednost iznad 50 ukazuje na rast, a sada je taj indeks na najvišem nivou od aprila 2011. godine.

Glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson, rekao je da “biznis cveta” i da se radna mesta stvaraju po najvećoj stopi od početka milenijuma.

Privredni rast evrozone u četvrom kvartalu mogao bi da bude 0,8 odsto, rekao je on, dodajući da bi time bila zaokružena “najbolja godina u deceniji”.

I pre ovog istraživanja, evrozona je bila na putu ka najvećem rastu u poslednjih 10 godina. Ranije ovog meseca, Evropska unija je podigla svoju prognozu privrednog rasta evrozone na 2,2 odsto, što je najviše od 2007. godine.

Obim oporavka evrozone iznenadio je mnoge ekonomiste.

Početkom godine mnogi su strahovali da bi evrozona, već uzdrmana referendumskom odlukom Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, s brigama oko evra i nizom bitnih izbora mogla biti pred teškim vremenima. Iako nejasnoće oko Bregzita i dalje postoje, kriza u Grčkoj je izgleda suzržana, dok populistički političari nisu uspeli, kako su strahovali ekonomisti, da ostvare veći uspeh na izborima, posebno u Francuskoj.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Firme u Srbiji na naplatu čekaju čak 139 dana
Next Beogradska berza: Skroman promet, NIS najtrgovaniji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Udvostručeno kreditiranje kineskih banaka zabrinulo analitičare

U januaru su kineske banke povećale kreditiranje, uprkos naporima centralne banke da suzbije rizike koji potiču od višegodišnjeg eksplozivnog narastanja duga.

Makroekonomija 0 Comments

Procene analitičara: Najveće kompanije u Evropi su na putu da ostvare najveći rast profita u poslednjih 7 godina

Najveće kompanije u Evropi su na putu da u prvoj polovini ove godine ostvare najveći rast profita u posljednjih sedam godina, što nagoveštava da bi ovaj kontinent konačno mogao da

Makroekonomija 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: Strane investicije biće dve milijarde evra

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da će direktne strane investicija do kraja godine dostići dve milijarde evra, a da je najnoviji kurs 118,66 dinara za evro, što znači da

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply