Privreda evrozone ide ka najboljem tromesečju od 2011. godine

Privreda evrozone ide ka najboljem tromesečju od 2011. godine

Privreda evrozone je na putu da ostvari najbolje rezultate od početka 2011. godine, pokazuju danas objavljeni podaci.

Finansijske kompanija IHS Markit saopštila je da je njen indeks nabavki u privredi, koji meri poslovne aktivnosti u proizvodnim i uslužnim sektorima, u novembru za evrozonu porastao na 57,5 poena s 56 poena prethodnog meseca. Svaka vrednost iznad 50 ukazuje na rast, a sada je taj indeks na najvišem nivou od aprila 2011. godine.

Glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson, rekao je da “biznis cveta” i da se radna mesta stvaraju po najvećoj stopi od početka milenijuma.

Privredni rast evrozone u četvrom kvartalu mogao bi da bude 0,8 odsto, rekao je on, dodajući da bi time bila zaokružena “najbolja godina u deceniji”.

I pre ovog istraživanja, evrozona je bila na putu ka najvećem rastu u poslednjih 10 godina. Ranije ovog meseca, Evropska unija je podigla svoju prognozu privrednog rasta evrozone na 2,2 odsto, što je najviše od 2007. godine.

Obim oporavka evrozone iznenadio je mnoge ekonomiste.

Početkom godine mnogi su strahovali da bi evrozona, već uzdrmana referendumskom odlukom Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, s brigama oko evra i nizom bitnih izbora mogla biti pred teškim vremenima. Iako nejasnoće oko Bregzita i dalje postoje, kriza u Grčkoj je izgleda suzržana, dok populistički političari nisu uspeli, kako su strahovali ekonomisti, da ostvare veći uspeh na izborima, posebno u Francuskoj.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Firme u Srbiji na naplatu čekaju čak 139 dana
Next Beogradska berza: Skroman promet, NIS najtrgovaniji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Grčka i dalje u recesiji, o novim merama štednje u četvrtak

Grčka je počela 2017. godinu padom BDP-a, posle 2016, u kojoj nije zabeležen rast, saopštio je danas grčki statistički zavod Elstat.

Makroekonomija 0 Comments

Rast privrede SAD veći od očekivanog

Privreda Sjedinjenih Država rasla je u prvom tromesečju 2016. po višoj stopi nego što se predviđalo, pokazali su zvanični podaci.

Makroekonomija 0 Comments

Funta pogurala rast industrijske proizvodnje u Velikoj Britaniji

Industrijska proizvodnja u Britaniji porasla je u septembru peti mesec zaredom, jer je pad funte učinio domaće proizvode konkurentnijim, piše britanski Gardijan. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply