Azijske berze porasle, dolar oslabio

Azijske berze porasle, dolar oslabio

Na azijskim berzama u sredu su cene akcije dostigle nove najviše nivoe u 10 godina, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu dan pre i optimizmu ulagača u vezi svetske ekonomije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,6 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,5 posto i dostigao nov najviši nivo u 10 godina.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordi svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu, što se najviše zahvaljuje snažnom rastu cena akcija u tehnološkom sektoru.

Pozitivno na tržišta utiče i niz podataka koji ukazuju na stabilan, pa i ubrzan rast najvećih svetskih ekonomija, od SAD-a, preko evrozone, do Kine i Japana.

Rast cena nafte, podstaknut podatkom o padu zaliha u SAD-u i očekivanjima da će OPEC produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na celu iduću godinu, takođe podržava berze.

Jutros je na američkom tržištu barel poskupeo 80-ak centi, na 57,65 dolara, dok je na londonskom tržištu cena barela porasla 50-ak centi, na 63,05 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je jutros oslabio. Njegov kurs prema japanskoj valuti skliznuo je na 112,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,50 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cena evra kreće oko 1,1740 dolara, kao i juče u ovo doba.

Zbog pada prema jenu i nekim drugim valutama, jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 93,94 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 94,10 bodova.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Wall Street: Novi rekordi, tehnološki sektor ojačao
Next Dinar oslabio, srednji kurs 118,76

You might also like

Azijske berze: Akcije na najvišim nivoima

Na azijskim berzama u sredu su crne akcija dostigle najviše nivoe u zadnjih godinu dana, jer je iznenađujuće slab podatak o aktivnostima u američkom uslužnom sektoru smanjio ionako niska očekivanja

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Brexit u fokusu, indeks “straha” porastao 49 odsto

Cene akcija na američkim berzama juče su pale više od 3 odsto nakon odluke građana Velike Britanije da napuste EU.

Wall Street: Slabljenje fabričkih aktivnosti izazvao strah

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi stagnirali nakon objave podatka o slabljenju fabričkih aktivnosti u SAD-u, što je doprinelo neizvesnosti uoči objave ključnih izveštaja o zaposlenosti, a zbog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply