Wall Street: Indeksi u blagom porastu

Wall Street: Indeksi u blagom porastu

Na Wall Streetu su u ponedeljak u mirnom trgovanju berzanski indeksi blago porasli zahvaljujući rastu cena akcija u telekomunikacionom i tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,31 odsto, na 23.430 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto, na 2.582 boda, a Nasdaq indeks 0,12 odsto, na 6.790 bodova.

Nakon prošlonedeljnog blagog pada, juče su Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili te gubitke, a trgovalo se mirno jer nije bilo vesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,7 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je pri kraju, a nema ni drugih značajnijih vesti, pa analitičari u ovoj nedelji očekuju mirno trgovanje. Tim više što se u četvrtak obeležava Dan zahvalnosti.

“Uvek postoji mogućnost da nešto poremeti ovo mirno tržište, no malo je vesti, a mnogo je ulagača više orijentisano na praznik nego na trgovanje”, kaže Eric Kuby, direktor u firmi North Star Investment Management.

Među dobitnicima se juče našao telekomunikacioni sektor, nakon što je cena akcije Verizona porasla 1,7 odsto jer su analitičari Wells Fargo banke povećali preporuku za tu akciju.

Taj je sektor, inače, najslabiji među svim sektorima u ovoj godini, s padom od 17 odsto, dok je S&P 500 od početka godine na dobitku od 15 odsto.

Među dobitnicima se juče našao i poluprovodnički sektor, s prosečnim rastom od 1,2 odsto, zahvaljujući najavama o preuzimanjima, pa je ojačao i tehnološki sektor.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto, na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 odsto, na 13.058 bodova, a pariski CAC 0,40 odsto, na 5.340 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Alibaba ulaže 2,9 milijardi dolara u lanac hipermarketa
Next Azijske berze zabeležile pad, evro stabilan

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Izveštaji o zaposlenosti u SAD-u uneli nervozu

Na azijskim berzama u četvrtak je vladala velika nervoza, jer bi ključni izveštaji o zaposlenosti u SAD-u za avgust, čija se objava očekuje kasnije tokom dana, moglo naterati Fed za uskoro

Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za 2%, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

Berza 0 Comments

NIS isplaćuje dividendu u ponedeljak

Naftna industrija Srbije (NIS) je obavestila akcionare da će u ponedeljak, 19. septembra, putem Centralnog registra hartija od vrednosti biti isplaćena dividenda manjinskim akcionarima ove kompanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply