Velika Britanija: Neočekivani skok fiskalnog deficita

Velika Britanija: Neočekivani skok fiskalnog deficita

Britanski fiskalni deficit se neočekivano povećao pošto je inflacija podigla troškove duga na najviši nivo zabeležen bilo kog oktobra u poslednje četiri godine.

Neto zaduživanje u oktobru je iznosilo 8,0 milijardi funti (10,6 milijardi dolara) u odnosu na 7,5 milijardi funti u istom mesecu prošle godine, dok su ekonomisti očekivali da će splasnuti na 7,1 milijardu, prenosi agencija “Bloomberg” pozivajući se na britansku Kancelariju za državnu statistiku.

Troškovi duga su skočili za 25 odsto u poređenju sa oktobrom 2016. godine, na 6,0 milijardi funti, jer je porast cena učinio servisiranje indeksiranih obveznica skupljim. To je ujedno njihov najviši mesečni rast od 2007. godine.

Ovi pokazatelji dolaze samo dan uoči najavljenog obraćanja ministra finansija Philipa Hammonda, koji bi sutra trebalo da predstavi godišnji budžet zemlje. Mada su ovi najnoviji pokazatelji razočaravajući, zaduživanje Britanije u fiskalnoj 2017-18. godini u celini će na kraju biti znatno ispod 58 milijardi funti, predviđanih u martu ove godine.

U periodu januar-jul tekuće godine, britanski dug je iznosio 38,5 milijardi funti, što je za 9,6 odsto manje nego u istom periodu godinu dana ranije, dodaje njujorška agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Počela gradnja Stop Shopa u Požarevcu
Next Sve veća nezaposlenost u Rusiji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Smanjen nivo sive ekonomije u Srbiji

Preliminarni podaci Studije o stanju sive ekonomije u Srbiji govore da je nivo sive ekonomije u zemlji smanjen proteklih godina.

Politika 0 Comments

Aktiviran član 50. Lisabonskog ugovora, Britanija napušta EU

Britanska premijerka Tereza Mej aktivirala je član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije čime je i zvanično pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.

Makroekonomija 0 Comments

Standard&Poor′s snizila kreditni rejting Kine

Agencija Standard&Poor′s (S&P) snizila je u četvrtak kreditni rejting Kine zbog rizika povezanih s rastućim javnim dugom, dodajući ujedno kako dugoročni izgledi za drugu svetsku ekonomiju ostaju stabilni.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply