Velika Britanija: Neočekivani skok fiskalnog deficita

Velika Britanija: Neočekivani skok fiskalnog deficita

Britanski fiskalni deficit se neočekivano povećao pošto je inflacija podigla troškove duga na najviši nivo zabeležen bilo kog oktobra u poslednje četiri godine.

Neto zaduživanje u oktobru je iznosilo 8,0 milijardi funti (10,6 milijardi dolara) u odnosu na 7,5 milijardi funti u istom mesecu prošle godine, dok su ekonomisti očekivali da će splasnuti na 7,1 milijardu, prenosi agencija “Bloomberg” pozivajući se na britansku Kancelariju za državnu statistiku.

Troškovi duga su skočili za 25 odsto u poređenju sa oktobrom 2016. godine, na 6,0 milijardi funti, jer je porast cena učinio servisiranje indeksiranih obveznica skupljim. To je ujedno njihov najviši mesečni rast od 2007. godine.

Ovi pokazatelji dolaze samo dan uoči najavljenog obraćanja ministra finansija Philipa Hammonda, koji bi sutra trebalo da predstavi godišnji budžet zemlje. Mada su ovi najnoviji pokazatelji razočaravajući, zaduživanje Britanije u fiskalnoj 2017-18. godini u celini će na kraju biti znatno ispod 58 milijardi funti, predviđanih u martu ove godine.

U periodu januar-jul tekuće godine, britanski dug je iznosio 38,5 milijardi funti, što je za 9,6 odsto manje nego u istom periodu godinu dana ranije, dodaje njujorška agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Počela gradnja Stop Shopa u Požarevcu
Next Sve veća nezaposlenost u Rusiji

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Guverner NBS: Inflacija ostaje niska, stvoreni uslovi za dalji pad kamata na kredite

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će inflacija u Srbiji i nadalje ostati niska i stabilna, što će biti rezultat dobro odmerenih mera monetarne politike

Najvažnije vesti 0 Comments

Milojko Arsić: Plate mogu biti veće dva do tri odsto

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da plate u Srbiji u javnom sektoru za narednu godinu mogu da se povećaju nominalno pet-šest odsto, što će realno biti

Makroekonomija 0 Comments

Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

Devizne rezerve Ukrajine prošle godine su porasle 17 odsto, i 1. januara 2017. su iznosile 15,5 milijardi dolara, saopštila je ukrajinska Centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply