ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi, ukazao je na potrebu da ECB mora da bude oprezna prilikom procesa normalizacije monetarne politike, uprkos poboljšanju ekonomske situacije u evrozoni.

To se reflektuje u odlukama o monetarnoj politici koje su donete prošlog meseca, a koje imaju za cilj da ukažu na rastuće poverenje u ekonomiju evrozone, ali i da istovremeno poruče da su opreznost i upornost neophodne, kako bi se inflacija vratila ka ciljanoj, rekao je predsednik ECB-a na konferenciji za novinare u Frankfurtu.

Predsednik ECB-a je ponovio da bi se program “kvantitativnog popuštanja” mogao nastaviti i posle septembra 2018. godine, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Objavljeni podaci pokazali su da je bazna inflacija u evrozoni, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i energije, dostigla 1,1 odsto u oktobru, a cilj ECB je neznatno ispod 2,0 odsto. ECB u, najnovijim prognozama, procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) evrozone dostići 2,2 odsto u ovoj i 1,8 odsto u narednoj godini, a bazna inflacija 1,2 odsto i 1,3 odsto, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kurs u ponedeljak 118,5061 dinara za evro
Next Izgradnja Fruškogorskog koridora počeće 2018. godine

You might also like

Putin zainteresovan za uvođenje Ethereuma, druge najveće kriptovalute

Ruski predsednik Vladimir Putin zainteresovan je za Ethereum, drugu najveću kriptovalutu nakon Bitcoina. 

Najvažnije vesti 0 Comments

Jeremy Rifkin: Evropa će prestići SAD

Američki ekonomista Jeremy Rifkin veruje da bi Evropa u budućnosti mogla da prestigne SAD u ekonomskom smislu.

Makroekonomija 2 Comments

Izveštaj DRI: Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena na blizu 11 milijardi dinara

Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena su na 10,92 milijarde dinara, što je oko 63 odsto njenih ukupnih potraživanja , pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply