ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi, ukazao je na potrebu da ECB mora da bude oprezna prilikom procesa normalizacije monetarne politike, uprkos poboljšanju ekonomske situacije u evrozoni.

To se reflektuje u odlukama o monetarnoj politici koje su donete prošlog meseca, a koje imaju za cilj da ukažu na rastuće poverenje u ekonomiju evrozone, ali i da istovremeno poruče da su opreznost i upornost neophodne, kako bi se inflacija vratila ka ciljanoj, rekao je predsednik ECB-a na konferenciji za novinare u Frankfurtu.

Predsednik ECB-a je ponovio da bi se program “kvantitativnog popuštanja” mogao nastaviti i posle septembra 2018. godine, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Objavljeni podaci pokazali su da je bazna inflacija u evrozoni, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i energije, dostigla 1,1 odsto u oktobru, a cilj ECB je neznatno ispod 2,0 odsto. ECB u, najnovijim prognozama, procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) evrozone dostići 2,2 odsto u ovoj i 1,8 odsto u narednoj godini, a bazna inflacija 1,2 odsto i 1,3 odsto, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kurs u ponedeljak 118,5061 dinara za evro
Next Izgradnja Fruškogorskog koridora počeće 2018. godine

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

FAO prognozira skok uvoza hrane u 2017. godini

Ponuda i potražnja za hranom na globalnim tržištima trenutno su uravnotežene, ali će vrednost uvoza ove godine skočiti zbog viših troškova transporta i većeg obima uvezene hrane, procenjuje agencija FAO.

Makroekonomija 0 Comments

Kineska ekonomija nadmašiće američku do 2032. godine

Kineska ekonomija nadmašiće američku do 2032. godine, kaže se u izveštaju londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Makroekonomija 0 Comments

Rast nemačkog izvoza u avgustu uprkos jačanju evra

Nemačka spoljnotrgovinska aktivnost ubrzana je u avgustu nakon što je izvoz nadmašio uvoz, pokazavši da najveća evropska ekonomija dobro napreduje i u trećem kvartalu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply