ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi, ukazao je na potrebu da ECB mora da bude oprezna prilikom procesa normalizacije monetarne politike, uprkos poboljšanju ekonomske situacije u evrozoni.

To se reflektuje u odlukama o monetarnoj politici koje su donete prošlog meseca, a koje imaju za cilj da ukažu na rastuće poverenje u ekonomiju evrozone, ali i da istovremeno poruče da su opreznost i upornost neophodne, kako bi se inflacija vratila ka ciljanoj, rekao je predsednik ECB-a na konferenciji za novinare u Frankfurtu.

Predsednik ECB-a je ponovio da bi se program “kvantitativnog popuštanja” mogao nastaviti i posle septembra 2018. godine, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Objavljeni podaci pokazali su da je bazna inflacija u evrozoni, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i energije, dostigla 1,1 odsto u oktobru, a cilj ECB je neznatno ispod 2,0 odsto. ECB u, najnovijim prognozama, procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) evrozone dostići 2,2 odsto u ovoj i 1,8 odsto u narednoj godini, a bazna inflacija 1,2 odsto i 1,3 odsto, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kurs u ponedeljak 118,5061 dinara za evro
Next Izgradnja Fruškogorskog koridora počeće 2018. godine

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Republika Srpska se zadužuje skuplje od FBiH

U prošloj godini Republika Srpska zaduživala se znatno skuplje na tržištu kapitala nego Federacija BiH. FBiH je plaćala maksimalnu kamatu na emitovane obveznice 3,9 odsto, dok je ova zaduženja Republika Srpska

Najvažnije vesti 0 Comments

Problematični krediti: Uskoro zakon koji će omogućiti bankama da dugove građana prodaju agencijama

Sve su glasnije najave da će zakon u drugoj polovini godine omogućiti bankama da potraživanja od građana prodaju agencijama specijalizovanim za njihov otkup i naplatu, pišu Novosti.

Makroekonomija 0 Comments

Rast ekonomije Irske u drugom tromesečju

Irska ekonomija je porasla za 1,4 odsto u drugom tromesečju, posle pada koji je zabeležila u prva tri meseca ove godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply