ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi, ukazao je na potrebu da ECB mora da bude oprezna prilikom procesa normalizacije monetarne politike, uprkos poboljšanju ekonomske situacije u evrozoni.

To se reflektuje u odlukama o monetarnoj politici koje su donete prošlog meseca, a koje imaju za cilj da ukažu na rastuće poverenje u ekonomiju evrozone, ali i da istovremeno poruče da su opreznost i upornost neophodne, kako bi se inflacija vratila ka ciljanoj, rekao je predsednik ECB-a na konferenciji za novinare u Frankfurtu.

Predsednik ECB-a je ponovio da bi se program “kvantitativnog popuštanja” mogao nastaviti i posle septembra 2018. godine, ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Objavljeni podaci pokazali su da je bazna inflacija u evrozoni, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i energije, dostigla 1,1 odsto u oktobru, a cilj ECB je neznatno ispod 2,0 odsto. ECB u, najnovijim prognozama, procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) evrozone dostići 2,2 odsto u ovoj i 1,8 odsto u narednoj godini, a bazna inflacija 1,2 odsto i 1,3 odsto, respektivno.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kurs u ponedeljak 118,5061 dinara za evro
Next Izgradnja Fruškogorskog koridora počeće 2018. godine

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Počela realizacija IPA 2015, odobreno prvih 39,7 miliona evra

Vlada Srbije i Evropska komisija u utorak su potpisali finansijski sporazum kojim se Srbiji iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za 2015. godinu, od ukupno 196,6 miliona evra, odobrava

Banke i finansije 0 Comments

Loši zajmovi razlog nenaplativosti kredita u Srbiji

Oko 3,5 milijarde evra kredita nenaplativo je u Srbiji. Građani su redovniji u izmirivanju obaveza, dok najveći problem sa otplatom imaju preduzeća. Kako se problem rešava koji se uglavnom samo nagomilava već deceniju.

Najvažnije vesti 0 Comments

Cene nafte prošle nedelje pale 4 odsto

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje pale oko 4 odsto, skliznuvši blizu najnižih nivoa u dva meseca, nakon novih naznaka da je proizvodnja i dalje znatno veća od potražnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply