Dragan Stefanović: Još 120 preduzeća čeka na privatizaciju

Dragan Stefanović: Još 120 preduzeća čeka na privatizaciju

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da očekuje da će do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostati još njih 120, za koja će država nastojati da nađe vlasnike.

Stevanović je, gostujući na TV Stara Pazova, objasnio da ne očekuje da će se za sve te kompanije naći novi vlasnici, jer su neke od njih uništene, a neke samo fiktivno postoje i nemaju delatnost, pa je za njih jedini spas stečajni postupak, saopšteno je iz Ministarstva privrede Srbije.

Kompanije će, navodi on, po najpovoljnijim uslovima biti ponuđene potencijalnim kupcima, ali njihova imovina više ne može da služi kao hipoteka za kredite, kao što je nekad bio slučaj.

“Sada će se, ili rušiti do temelja kako bi se tu započeo novi biznis, ili će se kroz rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, novi vlasnici baviti nekom delatnošću koju odaberu. Svakako, ako uspemo da ostvarimo brojku od 120 preduzeća, dobićemo firme koje rade, plaćaju obaveze i nisu nikako zaštićene. Dok god budu mogla da funkcionišu tako – funkcionisaće”, rekao je Stevanović.

Godišnje analize sektora malih i srednjih preduzeća, kako je rekao, pokazuju pozitivne efekte i u kontekstu rasta i broja zaposlenih.

“Ostalo nam je nešto nepotrošenih para, iako smo dosta potrošili. Samo za bespovratna sredstva imamo još oko 240 miliona dinara. Koristim priliku da pozovem zainteresovane vlasnike firmi da apliciraju za ta sredstva”, rekao je državni sekretar.

Objasnio je da bespovratna sredstva čine 20 odsto investicije u opremu, dok je 80 odsto povoljna kreditna linija Fonda za razvoj.

“Tako nešto za mala i srednja preduzeća ne postoji na tržištu. Mislim da ćemo, kroz narednu godinu, nastojati da se još više približimo firmama. Takođe, ponovo ćemo obezbediti sredstva za početnike u biznisu. Pozivam ih sve da se javljaju, da se informišu”, rekao je Stevanović.

Izvor: GdeInvestirati/FoNet
Previous Swiss od aprila 2018. povećava broj letova ka Srbiji
Next NBS priprema uvođenje najsavremenijih transakcija

You might also like

Kompanije 0 Comments

Privatizacija Galenike pred neuspehom, sporni dugovi prema poveriocima i broj zaposlenih

Pokušaj privatizacije Galenike najverovatnije neće uspeti, jer strateški partner, rusko-britanski konzorcijujm, nije postigao dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Kompanije 0 Comments

Grawe osiguranje preuzima Merkur

Kompanija Merkur International Holding iz Austrije prodala je na Montenegroberzi 100 odsto vlasništva u Merkur osiguranju Podgorica za 1,39 miliona evra.

Svetske berze 0 Comments

Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje

Zahvaljujući obećanju američkog predsednika da će njegova administracija u “naredne dve do tri nedelje predstaviti fenomenalan poreski plan”, dolar je u prošloj sedmici zabeležio dobitke, prve u šest nedelja.

1 Comment

  1. Milos
    November 21, 17:55 Reply
    Sve upravne odbore i direktorie koji su vodili preduzeca 10 god pre privatizacije i propasti, pohapaiti i bez sudjenja sve konfiskovati. To isto vazi i za bivse zaposlene u agenciji za privatizaciju. Kupcima preispitati poreklo imovine i nacin na koji su kupili preduzece.

Leave a Reply