Svetske berze: Indeksi pali zbog zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u

Svetske berze: Indeksi pali zbog zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija pale, drugu nedelju zaredom, što je posledica zabrinutosti ulagača u vezi sudbine porezne reforme u SAD-u.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones oslabio 0,3 posto, na 23.358 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.578 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,5 posto, na 6.782 boda.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa drugu nedelju zaredom posledica je zabrinutosti ulagača u vezi porezne reforme.

Polovinom nedelje tržište je znatno poraslo jer je Zastupnički dom Kongresa prihvatio predlog paketa poreznih zakona koji su sastavili republikanci u tom domu.

No, sada je potez na Senatu, u kojemu republikanci imaju manju većinu i koji bi trebao glasati o vlastitom predlogu poreznih promena, a koji se u nekim ključnim tačkama razlikuje od predloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smeli da izgube više od dva glasa, a već je do sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj predlog.

Prema anketi Reutersa u kojoj je učestvovalo 60 ekonomista, njih dve trećine je reklo da ne veruje da će vlada predsednika Donalda Trumpa uspeti u ovoj godini da donese tu reformu.

A tržište kapitala snažno je raslo od pobede Donalda Trumpa na lanjskim predsedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze, što bi potaklo potrošnju, a time i rast ekonomije.

Stoga se ulagači sada plaše korekcije cena akcija ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

“Mislim da postoji strah da predlog poreznih promena neće dobiti podršku. Nedelja je počela s velikim optimizmom u vezi porezne reforme, a završava sa zabrinutošću”, kaže Jake Dollarhide, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 15 posto, što se, osim nadi u poreznu reformu, zahvaljuje stabilnom rastu ekonomije i zarada kompanija.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata je pri kraju, a kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile su prosečni rast dobiti u trećem tromesečju za 8,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je sporiji rast zarada nego u prethodna dva kvartala, kada su porasle po dvocifrenim stopama, ali veći nego što su analitičari očekivali.

I na evropskim berzama su cene akcija prošle nedelje pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 7.380 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1 posto, na 12.993 boda, a pariski CAC 1,1 posto, na 5.319 bodova.

Na Tokijskoj burzi, Nikkei indeks je prošle nedelje pao 1,3 posto, na 22.396 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Siniša Mali: Grad Beograd dobija novi most, metro realan od 2020.
Next Počela gradnja 270 stanova za izbegla i raseljena lica u Zemunu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Dinar ojačao, srednji kurs 118,2599

Dinar će danas ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs će iznositi 118,2599 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou zahvaljujući Appleu

Na Wall Streetu je u utorak u mirnom trgovanju S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa zbog pada energetskog sektora, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cene akcije

Svetske berze 0 Comments

Akcionari Londonske berze odobrili spajanje sa berzom u Frankfurtu, uprkos Brexitu

Akcionari Londonske berze (LSE) odobrili su u ponedeljak planirano spajanje s Nemačkom berzom (Deutsche Boerse), iako je glasanje na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU doveo u pitanje kako

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply