Wall Street: Dobri poslovni rezultati kompanija podstaknuli indekse

Wall Street: Dobri poslovni rezultati kompanija podstaknuli indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berza znatno porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača u poreznu reformu u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 23.458 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 2.585 bodova, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 6.793 boda.

Nakon dva dana pada tih indeksa, na Wall Streetu je juče ponovo zavladalo dobro raspoloženje jer je nekoliko velikih kompanija objavilo znatno bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Cena akcija Wal-Marta skočila je gotovo 11 posto, dostigavši rekordne nivoe, nakon što je najveći svetski trgovački lanac izvestio o najsnažnijem rastu kvartalnih prihoda od 2009. godine i skoku online prodaje.

Snažno je, više od 5 posto, porasla i cena akcije Ciscoa jer je i taj tehnološki div ostvario bolje rezultate u trećem tromesečju nego što su analitičari očekivali.

“Ulagače su ohrabrile dobre vesti iz velikih kompanija, kao što su Cisco i Wal-Mart jer njihovi rezultati pokazuju da se prilagođavaju novim ekonomskim trendovima”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

Pozitivno je na tržište uticala i podrška Zastupničkog doma predlogu poreznog zakona kojega su sastavili republikanci u tom domu.

To je, kažu analitičari, mali korak, ali ohrabruje. Uskoro bi Senat, u kojem republikanci imaju tanju većinu, trebao glasati o njihovom predlogu zakona o porezima, koji se u nekim ključnim tačkama razlikuje od predloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smeli izgubiti više od dva glasa, a već je sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj predlog.

“Predlog poreznog zakona prošao je najnižu prepreku u Zastupničkom domu. Glasanje u Senatu biće teža prepreka, a usklađivanje će biti prava mera, ako do toga uopšte dođe”, objašnjava Brian Battle.

Tržište kapitala snažno je raslo od pobede Donalda Trumpa na lanjskim predsedničkim izborima i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze. Stoga se ulagači sada plaše korekcije cena akcija ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.386 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 13.047 bodova, a pariski CAC 0,66 posto, na 5.336 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Komercijalna banka: Dobitak u prvih 10 meseci oko 56 miliona evra
Next Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

You might also like

Dinar bez promene prema evru, ojačao u odnosu na dolar

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,4010 dinara za jedan evro.

Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno jer je sve jasnije da će uskoro monetarne vlasti u SAD-u i Evropi stegnuti monetarnu politiku.

Dinar oslabio, danas 122,77 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,7650 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply