Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada, dok je dolar pod pritiskom zbog političkih problema predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,8 posto.

U Šangaju su pale oko 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok indeksa na Wall Streetu za više od 0,8 posto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima trgovačkog lanca Wal-Marta i tehnološkog diva Ciscoa.

Pozitivno je na Wall Street uticala i podrška Zastupničkog doma predlogu poreznog zakona kojeg su sastavili republikanci u tom domu.

To je, kažu analitičari, mali korak, ali ohrabruje. Uskoro bi Senat, u kojemu republikanci imaju tanku većinu, trebao glasati o njihovom predlogu zakona o porezima, koji se u nekim ključnim tačkama razlikuje od predloga Zastupničkog doma.

Pritom republikanci u Senatu ne bi smeli izgubiti više od dva glasa, a već je sada dvoje zastupnika te stranke poručilo da ne podržava taj predlog.

“Predlog poreznog zakona prošao je najnižu prepreku u Zastupničkom domu. Glasanje u Senatu biće teža prepreka, a usklađivanje će biti prava mera, ako do toga uopšte dođe”, objašnjava Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

Ulagače je ohrabrio i oporavak cena nafte nakon oštrog pada početkom nedelje. Jutros je na američkom tržištu barel poskupeo 0,4 posto, na 55,35 dolara, no i dalje je na gubitku od početka nedelje oko 2,5 posto.

A na valutnim tržištima dolar je oslabio zbog novih političkih problema predsednika SAD-a Donalda Trumpa povezanih s istragom o vezama njegovih ljudi iz izborne kampanje s Rusijom.

Zbog toga je jutros dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo 0,35 posto, na 93,59 bodova.

Pritom je kurs evra prema američkoj valuti porastao 0,4 posto, na 1,1810 dolara.

Cena američke valute prema japanskoj kreće se oko 112,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,05 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dobri poslovni rezultati kompanija podstaknuli indekse
Next Cisco očekuje rast prihoda za naredni kvartal, akcije u snažnom plusu

You might also like

Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cena kobalta, glavne komponente litijum-jonskih baterija, porasla je skoro 50% od septembra prošle godine, dostigavši najviše nivoe u poslednjih pet godina.

Wall Street: Berza porasla treći dan, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer se čekaju podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osetno uticati na tržište.

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, najveći rast Belexa u mesec dana

Reperni indeks Beogradske berze, Belex15, zabeležio je skok na današnjem trgovanju od 1,1%, što je najviša stopa rasta ove korpe akcija u više od mesec dana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply