Svetska banka: 2,6 odsto rasta 2017. na Zapadnom Balkanu, dogodine 3,3 odsto

Svetska banka: 2,6 odsto rasta 2017. na Zapadnom Balkanu, dogodine 3,3 odsto

Ekonomski rast Zapadnog Balkana u 2017. godini biće 2,6 odsto, naredne godine 3,3 odsto, a u 2019. iznosiće 3,6 odsto, navodi se u danas predstavljenom godišnjem izveštaju Svetske banke.

Za Srbiju, kao najveću privredu Zapadnog Balkana, prognoza je da će ove godine rast biti usporen na dva procenta, zbog oštre zime koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva.

Za 2018. godinu Svetska banka prognozira da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije biti tri odsto, a 2019. godine 3,5 odsto.

U izveštaju te međunarodne finansijske institucije se navodi da je uprkos lošijoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju ukupnog privrednog rasta zaposlenost u Srbiji ove godine povećana za 4,3 odsto, ali da je i dalje visoka stopa nezaposlenosti.

Ocenjeno je da bi u srednjem roku porast potrošnje i investicija i oporavak poljoprivrede trebalo da podstaknu rast i pomognu u otvaranju novih radnih mesta.

Svetska banka je navela da su investicije ove godine podstakle značajan rast u Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori, dok je potrošnja donela stabilan rast u BiH, a u Makedoniji je prethodna politička kriza usporila rast.

U zemljama Zapadnog Balkana je, kako je istaknuto, u prvoj polovini ove godine otvoreno 230.000 radnik mesta, što je porast od 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i jednako je stanju pre izbijanja svetske krize, 2008. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Akcije Target-a u padu nakon objave rezultata
Next Beogradska berza: Najprometnija akcija NIS-a

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Pad akcija Deutsche banke zbog moguće rekordne kazne u SAD

Akcije nemačke Deutsche banke su jutros “skliznule” za osam odsto na Frankfurtskoj berzi, nakon što je objavljeno da američke vlasti zahtevaju rekordnu kaznu za tu banku u iznosu od 14

Najvažnije vesti 0 Comments

Jack Ma: Alibaba će biti peta svetska sila

Jack Ma, osnivač kineskog giganta „Alibabe“, uveren je da će ta kompanija do 2036. biti peta sila u svetskoj ekonomiji.

Nekretnine 0 Comments

MIPIM za početnike (1)

Imajući u vidu da se u Srbiji odluke najčešće donose u poslednjem trenutku, pitanje je kako se organizovati i posetiti MIPIM prvi put ili kako se u poslednjem trenutku spremiti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply