Svetska banka: 2,6 odsto rasta 2017. na Zapadnom Balkanu, dogodine 3,3 odsto

Svetska banka: 2,6 odsto rasta 2017. na Zapadnom Balkanu, dogodine 3,3 odsto

Ekonomski rast Zapadnog Balkana u 2017. godini biće 2,6 odsto, naredne godine 3,3 odsto, a u 2019. iznosiće 3,6 odsto, navodi se u danas predstavljenom godišnjem izveštaju Svetske banke.

Za Srbiju, kao najveću privredu Zapadnog Balkana, prognoza je da će ove godine rast biti usporen na dva procenta, zbog oštre zime koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva.

Za 2018. godinu Svetska banka prognozira da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije biti tri odsto, a 2019. godine 3,5 odsto.

U izveštaju te međunarodne finansijske institucije se navodi da je uprkos lošijoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju ukupnog privrednog rasta zaposlenost u Srbiji ove godine povećana za 4,3 odsto, ali da je i dalje visoka stopa nezaposlenosti.

Ocenjeno je da bi u srednjem roku porast potrošnje i investicija i oporavak poljoprivrede trebalo da podstaknu rast i pomognu u otvaranju novih radnih mesta.

Svetska banka je navela da su investicije ove godine podstakle značajan rast u Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori, dok je potrošnja donela stabilan rast u BiH, a u Makedoniji je prethodna politička kriza usporila rast.

U zemljama Zapadnog Balkana je, kako je istaknuto, u prvoj polovini ove godine otvoreno 230.000 radnik mesta, što je porast od 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i jednako je stanju pre izbijanja svetske krize, 2008. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Akcije Target-a u padu nakon objave rezultata
Next Beogradska berza: Najprometnija akcija NIS-a

You might also like

Agrobiznis 1Comments

Miodrag Kostić: Kupovinom šećerane iz Sente bićemo spremni za tržište EU

Komisija za zaštitu konkurencije još nije donela odluku o koncentraciji na tržištu, dok vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić kaže da bi sa četiri šećerane u Srbiji ova kompanija imala kapacitet

Makroekonomija 0 Comments

Ek naredila Grčkoj da nadoknadi 55 miliona evra

Evropska komisija naredila je danas Grčkoj da nadoknadi 55 miliona evra koje je kao državnu pomoć uplatila kompaniji HDS, sa većinskim državnim vlasništvom, koja se bavi proizvodnjom iz oblasti odbrane.

Makroekonomija 0 Comments

Rusija zadržala mesto lidera među tržištima u razvoju

Rusija je zadržala vrhunsku poziciju među zemljama u razvoju, kažu analitičari Bank of America.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply