Japanska ekonomija beleži najduže razdoblje rasta od 2001.

Japanska ekonomija beleži najduže razdoblje rasta od 2001.

Japanska ekonomija je ponovo porasla u razdoblju od jula do septembra, sedmo tromesečje zaredom, što je najduže razdoblje rasta u 16 godina, pokazali su u sredu objavljeni podaci.

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od jula do septembra 1,4 posto na godišnjem nivou.

Snažan rezultat nadovezuje se na više od četiri godine podsticajnih mera koje je pokrenuo novi stari premijer Shinzo Abe, napominje BBC.

Motor aktivnosti bio je izvoz i jača globalna potražnja za japanskim proizvodima, nadoknadivši slabiju potrošnju japanskih domaćinstava.

Ekonomiju podupire vrlo snažna izvozna potražnja, koja je u promatranom razdoblju porasla šest posto, konstatuje u razgovoru za BBC Martin Schulz iz tokijskog istraživačkog instituta Fujitsu.

Budući da se “svetska ekonomija oporavlja gotovo sinhrono i aktivnosti rastu u širokom rasponu zemalja, od SAD-a preko Azije do Evropske unije, to silno pomaže japanskim izvoznicima”, dodao je.

Dodatni je razlog za dugotrajno razdoblje rasta i ekonomska politika premijera Abease smatra delimično zaslužnom za najduži niz japanskog ekonomskog rasta u poslednjih 16 godina.

Cilj je “Abenomije” okončati gotovo dve decenije slabašnog ekonomskog rasta i pada potrošačkih cena.

Uprkos sumnjama mnogih ekonomista izvršni direktor singapurske Motley Fool David Kuo smatra da podaci pokazuju da “kvantitativno ublažavanje u Japanu donosi željene rezultate”.

Nakon pobede na prevremenim izborima, održanim u oktobru, Abe je obećao da će nastaviti da podstiče ekonomski rast ciklusom povećanja plata, potrošnje i inflacije.

Kuo upozorava da Japan još nije izvan opasnosti jer je inflacija još uvek slaba, a potrošnja i dalje anemična. Privatna potrošnja je u razdoblju od jula do septembra pala 1,8 posto, pokazujući da Abeova ekonomska politika još nije polučila željeni efekt među potrošačima.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Novi rekord dinara, srednji kurs 118,54
Next Da li ste spremni za Francusku nedelju?

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nigerija uštedela 600 miliona dolara otpuštanjem “radnika duhova”

Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari 2015. godine je obećao da će se boriti protiv korupcije, čime je spasio 600 miliona dolara.

Makroekonomija 0 Comments

Japan usvojio najveći budžet u svojoj istoriji

Japanski parlament odobrio je budžet za fiskalnu 2017. u iznosu od 97 triliona jena, odnosno oko 880,7 milijardi dolara, i najveći je u istoriji Japana.

Makroekonomija 0 Comments

Počeo Sarajevo biznis forum, najveća investicijska konferencija u jugoistočnoj Evropi

U Sarajevu je danas počela jedna od najvećih investicijskih konferencija u jugoistočnoj Evropi, Sarajevo Business Forum 2017.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply