Evropske berze u padu sedmi dan zaredom

Evropske berze u padu sedmi dan zaredom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija pale su sedmi dan zaredom, što je najviše posledica pritiska na cene nafte i drugih sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 odsto, skliznuvši sedmi dan zaredom, i to na najniži nivo u sedam nedelja.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,25 odsto, na 7.395 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,60 odsto, na 12.957 bodova, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.310 bodova.

Pad cena akcija najviše je posledica zabrinutosti ulagača zbog jučerašnjih gubitaka na Wall Streetu, pri čemu je najviše izgubio energetski sektor zbog pada cena nafte.

Jutros je pad cena nafte nastavljen četvrti dan zaredom. Na londonskom je tržištu barela pojeftinio 1,3 odsto, na 61,45 dolara, a na američkom tržištu 1,1 odsto, na 55,10 dolara.

Posledica je to juče objavljene procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da se u narednoj godini očekuje rast proizvodnje nafte u SAD-u, dok je procene o potražnji ta agencija smanjila i za ovu i za narednu godinu.

Analitičari kažu da jučerašnji pad američkih berzanskih indeksa loše uiče na berze, posebno na akcije u energetskom i industrijskom sektoru.

Ističu i da je tržište akcija poslednjih meseci raslo gotovo bez poremećaja, pa je korekcija cena bila očekivana.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na gubitku 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 1,6 odsto, na 22.028 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous RWE: Rast dobiti u trećem kvartalu
Next Wall Street: Oštar pad cena nafte pristisnuo energetski sektor

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze pod pritiskom jakog evra

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su pale jer se ulagači plaše da bi snažan evro mogao naštetiti izvozno usmerenoj ekonomiji evrozone.

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, a među najvećim gubitnicama bile su akcije energetskog sektora jer su cene nafte oštro pale.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply