Wall Street: Blagi rast indeksa, pad General Electrica

Wall Street: Blagi rast indeksa, pad General Electrica

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza blago porasli, nakon prošlonedeljnog pada, a trgovalo se oprezno zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u i oštrog pada cene akcija General Electrica (GE).

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 23.439 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 2.584 boda. Nasdaq indeks ojačao je, takođe, 0,10 posto, na 6.757 bodova.

Na tržištu vlada oprez, nakon što su prošle nedelje ti indeksi pali po prvi put nakon osam nedelja rasta zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite predloge zakona.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odložilo bi se za godinu dana, a predlaže se, takođe, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto odmah, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

Među najvećim gubitnicama juče je bila dionica GE-a, nakon što je taj industrijski konglomerat srezao dividendu za 50 posto, smanjio procene zarade i objavio plan prema kojem bi se GE restrukturirao u manju, ali fokusiraniju kompaniju.

Zbog tih neočekivanih poteza poslovodstva, cena akcije GE-a potonula je više od 7 posto i zaronila na najniži nivo u pet godina.

“Ulagači koji su investirali u GE zbog dividende počeli su da prodaju akcije i da traže bolje investicije za svoj novac”, kaže Kim Forrest, analitičarka u kompaniji Fort Pitt Capital Group.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cene akcija u sektorima koji isplaćuju veću dividendu, kao što su komunalni i potrošački.

Porasle su i cene akcija u bankarskom sektoru nakon vesti o dvostranačkom dogovoru u Senatu u vezi ublažavanja nekih regulacija u tom sektoru. KBW regionalni bankarski indeks ojačao je 1,3 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je i akcija proizvođača igračaka Mattela, sa skokom cene za više od 20 posto, nakon vesti da je konkurentska kompanija Hasbro zainteresovana za preuzimanje Mattela. Akcije Hasbroa poskupela je gotovo 6 posto.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 posto, na 7.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 13.074 boda, a pariski CAC 0,73 posto, na 5.341 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Goran Vesić: Beograd neće povećati porez na imovinu u 2018. godini
Next Azijske berze: Indeksi pali, razočarali kineski podaci

You might also like

Wall Street: Indeksi prekinuli gubitnički niz

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, nakon oštrog pada dan pre, dok ulagači pažljvo prate razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze u padu, dolar nestabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, kao i američki terminski indeksi, jer se ulagači plaše da bi politike predsednika Donalda Trumpa po načelu ′Prvo Amerika′ mogle destabilizovati

Drugi uzastopni rast na azijskim berzama

Na azijskim berzama su u utorak indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, no ulagači su oprezni jer će ove nedelje biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply