Evropske berze stabilne na početku nedeljnog trgovanja

Evropske berze stabilne na početku nedeljnog trgovanja

Na većini evropskih berzi cene su akcija u ponedeljak ujutro blago porasle, nakon oštrog pada prošle nedelje, a trguje se oprezno zbog neizvesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati gotovo nepromenjen u odnosu na kraj prošle nedelje, kada je oštro pao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,35 odsto, na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 odsto, na 13.160 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,05 odsto, na 5.380 bodova.

Na svetskim tržištima poslednjih dana vlada oprez zbog neizvesnosti oko toga što će na kraju sadržavati poreska reforma u SAD-u, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite predloge zakona.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 odsto odložilo bi se za godinu dana, a predlaže se i povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 odsto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreskih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

Od kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, američki S&P 500 indeks porastao je oko 21 odsto, delimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze. Zbog toga se ulagači plaše da bi neuspeh poreske reforme mogao izazvati korekciju cena akcija.

Podršku tržištima pružaju visoke cene nafte, koje se kreću na najvišim nivoima od polovine 2015. godine.

Jutros se na londonskom tržištu cena barela stabilno kreće oko 63,50 dolara, dok na američkom tržištu cena barela stagnira oko 56,70 dolara.

A na azijskim berzama cene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,5 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 1,2 odsto, na 22.380 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi rok za podnošenje prijava za obavezujuće ponude za koncesiju „Nikole Tesle“
Next IBM: Blockchain je rešenje za trgovinu kanabisom

You might also like

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači oprezni nakon prvih najava novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Dinar bez oscilacija, srednji kurs 118,0237

Zvanični srednji kurs dinara iznosi 118,0237 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar bez promene u odnosu na dolar i evro, NBS danas prodala 15 miliona evra

Vrednost dinara je skoro nepromenjena u odnosu na dve vodeće svetske valute. U odnosu na evro dinar je ojačao 1 paru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,8621 dinara

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply