Azijske berze pale na početku nedelje, dolar stabilan

Azijske berze pale na početku nedelje, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu, zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u, dok je dolar stabilan.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Indeksi berza u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Prošle nedelje su cene akcija na Wall Streetu pale, po prvi put nakon osam nedelja rasta, što je posledica neizvesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite predloge zakona.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odložilo bi se za godinu dana, na male preduzetnike primenjivali bi se porezni odbici, a ne posebna stopa, a predlaže se, takođe, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

“Sve su oči uprte u to što će Senat i Zastupnički dom učiniti u vezi njihovih predloga zakona. Uopšte ne iznenađuje što se razvila rasprava, no to je ipak uteg po tržišta”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u kompanija Mizuho Securities.

Od kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a američki S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, delomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze. Zbog toga se ulagači plaše da bi neuspeh porezne reforme mogao izazvati korekciju cena akcija.

Podršku tržištima pružaju visoke cene nafte, koje se kreću na najvišim nivoima od polovine 2015. godine.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela porasla 0,2 posto, na 63,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,25 posto, na 56,68 dolara.

A na valutnim tržištima dolar stabilan nakon što je prošle nedelje oslabio zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 94,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,37 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao na 113,55 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,50 jena.

Američka valuta blago je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s 1,1665 na 1,1655 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije
Next Dragan Stevanović: Konkurišite za grantove i povoljne kredite

You might also like

Wall Street: Signal za povećanje kamatnih stopa pogurao indekse

Akcije na američkom tržištu su ojačale u ponedeljak, predvođene finansijskim sektorom, nakon što su se investitori zagrejali za mogućnost da Fed poveća kamatne stope ove godine.

Nova najviša vrednost dinara prema evru u ovoj godini, NBS kupila 15 miliona evra

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 122,9737 dinara za evro, što je i najviša vrednost srpske valute prema evru u ovoj godini.

Svetske berze 0 Comments

Švajcarske banke savetovale klijente: Kupujte akcije

Švajcarske banke, Credit Suisse i UBS, napisale su u zabelešci svojim klijentima da još nije kasno da kapital prebace iz obveznica u akcije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply