Svetske berze: Indeksi pali, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Svetske berze: Indeksi pali, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija pale jer je ulagače zabrinula mogućnost odlože porezne reforme u SAD-u za godinu dana.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 23.422 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 2.582 bod, a toliko je izgubio i Nasdaq indeks, skliznuvši na 6.750 boda.

Pad tih indeksa, nakon osam nedelja uzastopnog rasta, najviše je posledica neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u jer postoje dva predloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim tačkama.

Prošle nedelje su, naime, republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj predlog zakona koji se znatno razlikuje od predloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu, predstavljenom pre dve nedelje.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odložilo bi se za godinu dana, dok bi se na male preduzetnike primenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi predlozi iz Senata dodatno su zakomplikovali ionako komplikovanu situaciju, s obzirom da republikanci iz Zastupničkog doma predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

Od kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, delimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

“Od izbora je prošla godina dana, a tržište je snažno poraslo na temelju nade da će Trump ispuniti obećanja. Premda se na reformi radi, malo je dosad postignuto. Ako se ne postigne napredak u pregovorima, tržište kapitala verovatno će zastati, a možda će uslediti i korekcija cena, ako se ne postigne značajniji napredak”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Među najvećim gubitnicima je prošle nedelje bio tehnološki sektor jer su se pod pritiskom našle akcije Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka…

Tehnološki sektor najveći je dobitnik ove godine, s rastom od 37 posto, pa su se ulagači zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme odlučili povući deo zarade s tržišta, objašnjavaju analitičari.

I na evropskim berzama cene akcija prošle nedelje su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 7.432 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,6 posto, na 13.127 bodova, a pariski CAC 2,5 posto, na 5.380 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedelje ojačao 0,6 posto, na 22.681 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar u ponedeljak jača, NBS sprečila oscilacije kursa
Next Aleksandar Vučić: Odluka o izborima naredne subote

You might also like

Wall Street: Signal za povećanje kamatnih stopa pogurao indekse

Akcije na američkom tržištu su ojačale u ponedeljak, predvođene finansijskim sektorom, nakon što su se investitori zagrejali za mogućnost da Fed poveća kamatne stope ove godine.

Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio oporavak Wall Streeta nakon dva dana pada, dok je dolar pod pritiskom zbog političkih problema predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Cene dijamanata u padu, trgovci oprezni

Uzdržana tražnja, pad cena brušenih dijamanata, te manja proizvodnja a veća prodaja nebrušenih dijamanata, osnovne su karakteristike kretanja na tržištu u 2016. godini, izvestila je Rapaport Group.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply