Kipar vraća građanima štednju koju su izgubili zbog krize

Kipar vraća građanima štednju koju su izgubili zbog krize

Kiparska vlada osnovala je fond iz kog će delimično isplatiti odštetu deponentima koji su izgubili neosiguranu štednju tokom krize u toj zemlji 2013.

Kiparski ministar finansija Haris Jorgijades izjavio je da će prvih 25 miliona evra, opredeljenih u okviru budžeta za 2017. godinu, biti prebačeno u taj fond, dok je prebacivanje druge tranše predviđeno za drugu polovinu 2018.

Jorgijades je najavio i da će u budućnosti biti isplaćeno još sredstava zavisno od stanja javnih finansija, navodi AP, uz podsećanje da se na Kipru za deset nedelja održavaju predsednički izbori.

Kriza iz 2013. godine primorala je Kipar da zatraži trogodišnji, više milijardi evra vredan program pomoći od partnera iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kiparski deponenti su, zbog krize, ostali bez više stotina miliona evra neosigurane štednje u kiparskoj najvećoj banci, a došlo je i do zatvaranja drugog najvećeg kreditora.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zoran Martinović: Na evidenciji NSZ oko 620.000 ljudi
Next Emirates Group: U prvih šest meseci neto dobit veća od dve milijarde američkih dolara

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Rast stambenih kredita u Vojvođanskoj banci 80 odsto

Na bankarskom tržištu Srbije povoljni su uslovi za podizanje stambenih kredita i te pozajmice su u Vojvođanskoj banci prošle godine uvećane 80 odsto u odnosu na 2015. godinu, izjavio je

Lične finansije 0 Comments

Plate mogu da se isplaćuju i na ruke

Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, ali retko ko to čini. Isplate u gotovini ne zabranjuje nijedan propis iz delokruga Narodne banke Srbije.

Banke i finansije 0 Comments

Intesa kupila deo kreditnog portfolija ProCredit banke

Ovu godinu će svakako obeležiti promene na bankarskom tržištu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply