Evropske berze stabilne na početku nedelje

Evropske berze stabilne na početku nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro indeksi su stabilni, nakon jučerašnjeg oštrog pada, dok su ulagači na oprezu zbog neizvesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,15 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče potonuo 1,1 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,15 sati na gubitku 0,10 odsto, na 7.478 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,05 odsto, na 13.182 boda, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.401 bod.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, evropska su tržišta jutros stabilna, no ulagači su suzdržani zbog neizvesnosti oko toga što će na kraju sadržavati poreska reforma u SAD-u, nakon što su juče republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj predlog zakona koji se znatno razlikuje od predloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 odsto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male preduzetnike primenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi predlozi iz Senata dodatno su zakomplikovali ionako komplikovanu situaciju, nakon što su pre desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 odsto i poreza građanima.

No, predložili su i ukidanje nekih popularnih poreskih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

Uz to, taj bi predlog doveo do povećanja javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u narednih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj uticaj na proračun anulirati.

Od kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 odsto, delimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

A na azijskim berzama cene akcija jutros su blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,15 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 odsto, na 22.681 bod. No, u celoj nedelji ojačao je 0,6 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se beogradski Recreatours
Next Velika Britanija napušta EU 29. marta 2019.

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Akcionari Londonske berze odobrili spajanje sa berzom u Frankfurtu, uprkos Brexitu

Akcionari Londonske berze (LSE) odobrili su u ponedeljak planirano spajanje s Nemačkom berzom (Deutsche Boerse), iako je glasanje na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU doveo u pitanje kako

Saxo analiza: Interesantne berzanske rotacije, u koju aktivu ulagati?

Mart je pružio preko potrebnu pauzu za namučena finansijska tržišta. Globalne akcije porasle su za 5,1% u lokalnim valutama, a tržišta zemalja u razvoju pokazala su dosta dobre performanse uz

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze beleže rast drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, drugi dan zaredom, a među najvećim je dobitnicima energetski sektor, zahvaljujući rastu cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply