Emirates Group: U prvih šest meseci neto dobit veća od dve milijarde američkih dolara

Emirates Group: U prvih šest meseci neto dobit veća od dve milijarde američkih dolara

U prvih šest meseci finansijske 2017-2018. godine Emirates Group ostvarila je neto dobit od 631 milion USD, što je povećanje od 77% u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Emiratesa.

Kako navode, prihod Grupe u prvih šest meseci iznosi 13.5 milijardi USD, što je 6% više u odnosu na isti period prošle godine (12.7 milijardi USD).

Takođe, iznos novčanih sredstava na računu Grupe 30. septembra ove godine bio je 5.2 milijarde USD, dok je 31. marta taj iznos bio 5.2 milijarde USD, kažu iz Emiratesa i dodaju:

– U poslednjih šest meseci baza zaposlenih Grupe smanjena je za 3% u odnosu na 31. mart 2017. godine, pa je trenutni broj zaposlenih smanjen sa 105.746 na 102.669. To je u velikoj meri rezultat prirodnog osipanja broja zaposlenih, uz usporeni tempo zapošljavanja, s obzirom na to da su različiti delovi poslovanja usvojili nove tehnologije pa su poslovni procesi pojednostavljeni, a resursi razmešteni. –

Kada je reč o avio-kompaniji Emirates, ostvarena neto dobit u prvih šest meseci iznosi 452 miliona USD, što je porast od 111% u odnosu na prošlu godinu, kažu iz te kompanije. Takođe, prihod Emiratesa, uključujući i druge poslovne prihode, iznosi 12.1 milijardu USD što je 6% više u odnosu na ostvareni prihod iz istog perioda prošle godine (11.4 milijardi USD).

– Operativni troškovi Emiratesa porasli su za 4% u odnosu na porast ukupnog kapaciteta od 2%. U proseku su troškovi goriva bili 14% viši u odnosu na isti period prošle godine, što je uglavnom rezultat porasta cena nafte, kao i porasta povećanja količine goriva od 3% zahvaljujući proširenju flote. Gorivo je ostalo najveća komponenta troška kompanije, sa udelom operativnih troškova od 26%. – objašnjavaju iz Emiratesa.

Prema njihovim rečima, Emirates je u periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine prevezao 29.2 miliona putnika, što je povećanje od 4% u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, količina prevezene robe i pošte narasla je na 1.3 miliona tona, što je 5% povećanja, dok je prinos povećan za 8%, kažu iz kompanije i dodaju:

– Ukupni kapacitet tokom prvih šest meseci porastao je 2% na 30.8 milijardi Available Tonne Kilometres (ATKM). Kapacitet izmeren u Available Seat Kilometres (ASKM) porastao je za 3%, dok je promet putnika meren u Revenue Passenger Kilometres (RPKM) porastao za 5% s prosečnim Passenger Seat Factorom koji je porastao na 77.2% u odnosu naprošlogodišnji od 75.3%. –

Dnata beleži stabilan rast u međunarodnom poslovanju koje sad obuhvata 84 države / Foto: Emirates
Kako dalje navode, prihod dnate, njihove firme za ground handling, ketering i prevoz robe i pošte, uključujući ostale poslovne prihode, u prvih šest meseci iznosi 1.7 milijardi USD, što je 7% više u odnosu na 1.6 milijardi USD prošle godine.

– Dnata beleži stabilan rast u međunarodnom poslovanju koje sad obuhvata 84 države. U prvoj polovini finansijske 2017-2018. godine, međunarodno poslovanje dnate činilo je više od 67% ukupnog prihoda. Ukupna dobit dnate porasla je za 20%, na 180 miliona USD. –

Dnatino poslovanje na aerodromima ostalo je najveći izvor prihoda s ukupnih 922 miliona USD, što je povećanje od 9% u odnosu na isti period prošle godine, objašnjavaju iz Emiratesa. Prema njihovim navodima, broj aviona kojima dnata upravlja u svom poslovanju povećao se za 11% na 330.317, a te su letelice ukupno prevezle 1.5 miliona tona tereta, što je povećanje od 25%.

Takođe, dnatin sektor za putovanja ukupnom prihodu doprineo je sa 420 miliona USD, što je 3% više u odnosu na isti period prošle godine, a osnovna neto prodaja tog sektora ostala je stabilna sa 1.5 milijardi USD.

– Dnatin sektor keteringa ukupnom profitu doprineo je sa 298 miliona USD, što je povećanje od 4%. Broj pripremljenih jela pao je za 7% na 31.8 miliona obroka u prvom delu finansijske godine. – navode iz Emiratesa.

Izvor: GdeInvestirati/TangoSix
Previous Kipar vraća građanima štednju koju su izgubili zbog krize
Next Lidl kupio depo-garažu u Beogradu za 3,65 miliona evra

You might also like

Kompanije 0 Comments

EU traži više slobode za Uber i AirBnb

Evropska unija će svojim članicama preporučiti da ne zabranjuju kompanije kao što su Uber i Airbnb već da zakonski regulišu “ekonomiju deljenja”, preneo je portal Euractiv.

Kompanije 0 Comments

A2A prodaje akcije u Elektroprivredi Crne Gore

Italijanska kompanija A2A pokrenula je postupak prodaje svojih akcija u Elektroprivredi (EPCG), saopštio je premijer Duško Marković i dodao da nije primereno da u tome učestvuje Crna Gora.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Visoki rashodi uzrokovali pad neto profita kompanije Gasprom

U drugom kvartalu 2016. godine ruska kompanija, Gasprom, zabeležila je pad neto dobiti od 17 odsto zbog većih troškova poslovanja koji su neutralizovali rast prihoda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply