Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Azijske berze pale, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, kao i dan pre na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Indeksi berza u Šangaju i Hong Kongu porasli su oko 0,1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto, skliznuvši s najvišeg nivoa u 10 godina.

Ulagači su oprezni zbog neizvesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, nakon što su juče republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj predlog zakona koji se znatno razlikuje od predloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odložilo bi se za godinu dana, dok bi se na male preduzetnike primenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi predlozi iz Senata dodatno su zakomplikovali ionako komplikovanu situaciju, nakon što su pre desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predložili su i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

Uz to, taj bi predlog doveo do povećanja javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj uticaj na budžet anulirati.

Od kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, delimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

“Mislim da će na kraju biti postignut kompromis, pa ne bismo trebali biti previše pesimistični. No, ako se zaista odloži smanjenje poreza za godinu dana, ulagači će verovatno biti razočarani”, kaže Hirakazu Kabeya, strateg u kompaniji Daiwa Securities.

Zbog neizvesnosti u vezi porezne reforme juče su na Wall Streetu najvažniji indeks pali oko 0,4 posto, skliznuvši s rekordnih nivoa, a ni na azijskim berzama ne vlada ništa bolje raspoloženje.

Malo su jutros pale i cene nafte. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 0,2 posto, na 57,05 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je pod pritiskom zbog komplikacija u vezi porezne reforme, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo 0,3 posto, na 94,49 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao na 113,30 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,95 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla s jučerašnjih 1,1595 na 1,1640 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Wall Street: Komplikacije oko porezne reforme spustile indekse
Next EasyJet ukida redovnu liniju između Ženeve i Beograda od kraja marta 2018.

You might also like

Produktna berza: Kukuruz i dalje najatraktivniji

Kukuruz je i dalje najatraktivnija roba u berzanskom trgovanju.

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Pad cena nafte pritisnuo tržišta

Podatak da su samo 4 glavna indeksa od deset vodećih berzi u svetu prošle nedelje poslovala sa dobitkom ukazuje na oprez u trgovanju na globalnim tržištima kapitala.

Svetske berze 0 Comments

Evro premašio nivo 1,12 dolara

Evro je na međunarodnim valutnim tržištima u utorak ojačao iznad nivoa 1,12 dolara, prvi put u poslednjih pet nedelja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply