Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigli novi rekordni nivo četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 oslabio pod pritiskom pada cena akcija u finansijskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,04 odsto, na rekordnih 23.557 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 odsto, na 2.590 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 odsto, na 6.767 bodova.

Najviše su juče, više od 1 odsto, porasle cene akcija u defanzivnim sektorima, kao što su komunalni i potrošački.

S druge strane, oštro je 1,5 odsto, pala cena akcije Goldman Sachsa, a pod pritiskom su se našle i akcije JPMorgana te Bank of America, pa je finansijski sektor bio najveći gubitnik.

Nakon objave slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, oštro je, više od 13 odsto, pala cena Priceline, dok je akcija turističke web stranice TripAdvisora pojeftinila 23 odsto.

“Kompanije koje podbace u odnosu na očekivanja bivaju oštro kažnjene. To ukazuje na nervozu na tržištu”, kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbow Asset Management.

Ipak, većina kompanija dosad je u sezoni objava poslovnih izveštaja ostvarila bolje rezultate nego što se očekivalo. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo finansijske rezultate za treće tromesečje, pri čemu ih je oko 72 odsto nadmašilo očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za 8 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 odsto.

No, juče su većinu vremena najvažniji indeksi proveli u negativnom području, dok je Russell 2000 indeks, koji sadrži akcije malih kompanija, pao 1,3 odsto, što se tumači nervozom ulagača u vezi poreske reforme.

Prošle nedelje su republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili predlog reforme koji uključuje smanjenje poreske stope kompanijama s 35 na 20 odsto i poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreskih olakšica.

A ukidanje olakšica izazvalo je protivljenje mnogih interesnih grupa. Uz to, veliko je pitanje kako sprečiti rast javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u narednih deset godina.

Analitičari kažu da predstoje teški pregovori oko poreske reforme, pa je pitanje kako će zakon na kraju izgledati.

“Dosta je skeptičnosti po pitanju poreske reforme. Činjenica da je Russell indeks pao ukazuje na zabrinutosti u vezi sudbine poreske reforme jer manje firme plaćaju veće poreze nego velike kompanije”, kaže Donald Selkin, strateg u firmi Newbridge Securities.

A na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,65 odsto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 odsto, na 13.379 bodova, a pariski CAC 0,48 odsto, na 5.480 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EBRD planira novu emisiju dinarskih obveznica
Next Alkaloid: Rast profita od 9% u prvih devet meseci 2017.

You might also like

Dinar stabilan, srednji kurs 118,7241

Dinar je na gotovo istom nivou prema evru kao i prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,7241 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte porasla iznad 56 dolara po barelu

Cene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su porasle podstaknute izveštajem da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju, i više nego je predviđeno sporazumom u okviru OPEC-a.

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Svi ugovori zaključeni uz klauzulu gratis lagera, promet 20 puta manji nego na početku žetve

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za osam puta manji u odnosu na prethodnu sedmicu, a skoro 20 manji nego na početku sezone

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply