IPO naredne godine napokon stiže na Beogradsku berzu

IPO naredne godine napokon stiže na Beogradsku berzu

Na Beogradskoj berzi će se 2018. pojaviti investitor koji će lansirati IPO najveći u stotinu godina, najavili su učesnici konferencije “Upgrade in Belgrade”.

Srbija je jedina država regiona koja u modernoj istoriji nije imala Inicijalnu javnu ponudu akcija na berzi. Poznavaoci su saglasni da je najveća propuštena šansa za to bio Telekom Srbije.

“Srbiji nedostaje prvi hrabar investitor koji će da probije led, koji će da lansira IPO i imamo saznanja da će se dogodine takav i pojaviti”, rekao je Slavko Carić, predsednik IO Erste banke.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta ističe da nikada bije bilo jeftinije zadužiti se i da Srbija mora da sprovede akcioni plan koji bi tržiste kapitala učinio relevantjim.

“Azijske zemlje su pre EU prepoznale da je važno napraviti nacionalnu strategiju za taj segment”, rekao je on.

Dodaje da poreska administracija kakvu mi imamo ne postoji nigde u svetu i da kao takva ne pomaže već tera investitore.

“Na primer, bugarski investitori ne mogu da uđu jer im Srbija to ne da. Propisi nas zatvaraju. Mora se modifikovati porez na kapitalnu dobit po nekoj stopi koja je ovozemaljska, ili da se ukine za neke investitore”, rekao je Krneta.

Krneta dodaje da ne beže od toga da smo nelikvidno tržište.

“Ranije smo dnevno imali 10 miliona evra. Sramota me da kažem koliko sada imamo dnevno, ali reći ću vam da je nama sada uspeh ako imamo mesečno 5 miliona evra prometa”, kazao je direktor Beogradske berze.

On kao problem vidi i to što srpski brokeri mesečno izvezu 12 miliona evra ritejla van Srbije.

“Na Beogradskoj berzi radi 20 ljudi, da ostanemo svi bez posla u jednom danu, kako da vam kažem, ne bismo bili problem ni za mesnu zajednicu”, kazao je Krneta.

Važnost berze ilustrovao je rečenicom da postoje primeri nerazvijenih zemalja sa razvijenim berzama, ali da ne postoje primeri razvijenih zemalja bez razvijenih berzi.
Statistika jeste čudna, kaže, ali pokazuje da porast tržišta akcija za trećinu za toliko ubrzava i rast BDP.

Vladislav Cvetković iz PricewaterhouseCoopersa veruje da postoje uslovi da se nešto “pametno napravi”.

“Da se napravi strategija koja će Belex, koji već ima, da učini relevantnijim. Da pokušamo da dovedemo mala i srednja preduzeća, da im damo mogućnost i priliku da na Beogradskoj berzi povuku sredstva”.

“Šalio sam se malopre rekavši da sam tajni agent broker među bankarima. Erste je naveći suvlasnik Beogradske berze. Takođe i velika berzanska kuća u Evropi, tako da je činjenica da želimo da budemo deo takvog tržišta. Pomagali smo brokerima u neka tri stuba da BG berza ponovo zaživi”, priča Carić:

– da se državne hartije listiraju na BG berzi

– da se pomogne preduzećima koja su spremna da lansiraju IPO

– da se i banke listiraju kroz izdavanje obveznicaCvetkovic kaže da ima pokušaja da nase kompanije izađu na inostrane berze, ali su zastali jer je reč o jako komplikovanom procesu.

“Moraju da se suoče s tim sta je sve potrebno za ozbiljnu berzu. Zato mislim da treba da se fokusiramo na domaću, da se isprobaju šanse”, kaže.

Predrag Dedeić, predsednik Komisije za hartije od vrednosti kaže da je kod nas finansijska pismenost na jako niskom nivou, što bi trebalo da se uvrsti u akcioni plan.

“Edukacija je jedna od najvažnijih komponenti. Na primer, ako nešto nije regulisano znači da je nešto izvan domašaja komisije, i da recimo nije nadležno telo kao naše”. 

On podseća i da u Srbiji postoji Robna berza i da je sada na redu zakon o istoj.

Izvor: GdeInvestirati/B92

Previous Poslovna klima u Srbiji bolja nego pre 10 godina
Next Srbija među 5.000 turističkih destinacija na sajmu u Londonu

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Zarada od lekovitog bilja: Ulaganje od 1.200 do 2.500 EUR, zarada do 6.500 EUR

Stručnjaci kažu da je u današnje vreme isplativije uzgajati lekovito bilje od drugih poljoprivrednih kultura. Najperspektivniji matičnjak, dok u kamilicu treba ulagati svake godine.

Društvo 0 Comments

Nove izmene pri registraciji vozila i dodatni namet

Od nove godine Vlada Srbije planira da uvede obaveznu proveru putničkih vozila.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale na početku nedelje

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagači oprezno čekaju konkretne planove američkog predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply