Evropske berze podstaknute dobrim rezultatima kompanija

Evropske berze podstaknute dobrim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u blagom plusu, nakon što je juče blago pao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,05 odsto, na 7.515 bodova, a za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dostigavši 13.381 bod. Pariski CAC oslabio je 0,10 odsto, na 5.474 boda.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, između ostalog, holandskog trgovačkog lanca Ahold Delhaize, francuske kompanije Ubisoft i nemačkog Heidelbergcementa.

Dosad je više od 60 odsto kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu ih je oko 60 odsto ostvarilo bolje ili rezultate u skladu s očekivanjima.

Prema anketi Reutersa, analitičari sada procenjuju da su zarade kompanija iz STOXX 600 indeksa u trećem tromesečju porasle za 10 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bankarski je sektor jutros zabeležio pad od 0,7 odsto, pa tako prati pad cena akcija banaka na Wall Streetu.

Jučer se, naime, finansijski sektor na najvećoj svetskoj berzi našao pod pritiskom jer su tamošnji ulagači manje optimistični u vezi poreske reforme u SAD-u.

A na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u plusu 0,2 odsto, dostigavši novi najviši nivo od kraja 2007. godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 odsto, na 22.913 bodova, skliznuvši s najvišeg nivoa u poslednih 26 godina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze zabeležile manji rast, dolar bez promene
Next Poslovna klima u Srbiji bolja nego pre 10 godina

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Prvi nedeljni dobitak Belexa u 2017. godini

Nakon četiri vezane sedmice pada, beogradsko tržište akcija je zaustavilo silazni trend, istina, minornim oporavkom od 0,1%, mereno indeksom Belex15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, koja je prošle godine

Evropske berze u minusu; Brexit i Tramp podstakli neizvesnost

Neizvesnost pred sutrašnje obraćanja premijerke Tereze Mej na kojem će izložiti detalje plana za vođenje pregovora o izlasku V.Britanije iz EU i obnovljene pretnje Donalda Trampa carinskim kaznama dominirali su u ponedeljak evropskim

Wall Street: Blagi rast indeksa, Fed neodlučan po pitanju podizanja kamata

Cene akcija na američkim berzama u sredu su blago porasle nakon objavljivanja zapisnika sa poslednjeg zasedanja američke centralne banke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply