Svetska banka finansira puteve i energetsku efikasnost

Svetska banka finansira puteve i energetsku efikasnost

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona evra (119 miliona dolara) za unapređenje efikasnosti i održivosti infrastrukture.

Kredit će se iskoristiti kroz projekat Poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture za ulaganja u sektore transporta i energetske efikasnosti, što treba da doprinese podizanju konkurentnosti srpske privrede, privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Projekat će Srbiji omogućiti da bolje održava 8.000 kilometara puteva i da poboljša energetsku efikasnost u 234 državne zgrade.

“Srbija se nalazi na raskršću puteva u jugoistočnoj Evropi pa se očekuje da će bolji putevi biti presudni za povećanje privrednog rasta kako u Srbiji tako i u regionu. Ovaj projekat treba da dovede zaštitu kvaliteta puteva i uvodhenje modernih metoda njihovog održavanja u Srbiji. Uz to će povećati energetsku efikasnost i sigurnost u obnovljenim javnim zgradama,” rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Dodaje se da će projekat podržati Srbiju u boljem upravljanju i održivosti javne infrastrukture, sa fokusom na
saobraćajnu infrastrukturu i energetsku efikasnost.

U saopštenju Svetske banke se navodi da će se, kad je reč o saobraćaju, podržati modernizacija održavanja puteva tako da se napusti tradicionalni način održavanja i uvede metod zasnovan na ugovorima u kojima će se vrednovati postignuti rezultati, što će dovesti do boljeg planiranja, ugovaranja i finansijske discipline u Putevima Srbije i doprineće većoj sigurnosti na putevima u Srbiji.

Energetska komponenta projekta će podržati vladin program rekonstrukcije i poboljšanja energetske efikasnosti i sigurnosti u 234 zgrade u vlasništvu države širom Srbije.

Rekonstruisane zgrade – bolnice, klinike, škole, obdaništa, i ostale javne ustanove, trošiće manje energije, uslovi rada u njima biće bolji (bolje svetlo i grejanje), duži će im biti vek trajanja i biće sigurnije (strukturna poboljšanja i zaštita od požara), istakla je Svetska banka.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Bitcoin prekoračio 7.000 dolara
Next FAO: Pale cene hrane u svetu

You might also like

Društvo 0 Comments

Evropski strah od Kine

Evropska komisija je objavila nove podatke prema kojima je u 2015. više od 2.000 proizvoda izazvalo uzbunu širom Evrope.

Društvo 0 Comments

Saduijska Arabija počinje da oporezuje strance

Saduijska Arabija počinje da oporezuje strance koji rade u privatnom sektoru.

Društvo 0 Comments

Crna Gora: Prosečna plata u oktobru 511 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u oktobru je iznosila 511 evra i nije se menjala u odnosu na septembar, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply