Industrijska proizvodnja u septembru povećana za 7,3%

Industrijska proizvodnja u septembru povećana za 7,3%

Industrijska proizvodnja u septembru je, prema desezoniranim podacima, porasla za 1,1%, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila viša za 7,3%.

Međugodišnji rast je vođen povećanjem proizvodnje prerađivačke industrije od 9,0% i rudarstva od 8,0%, dok je aktivnost u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom dostigla nivo iz septembra prošle godine.

U periodu januar – septembar, u odnosu na isti period prethodne godine, ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 3,5%.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u septembru zabeležila rast od 0,6%.

Najveći pozitivan doprinos rastu prerađivačke industrije potekao je od rasta proizvodnje hemijskih proizvoda, kao i koksa i derivata nafte.

U periodu januar – septembar, u odnosu na isti period prethodne godine, rast prerađivačke industrije iznosio je 6,8%.

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker, NBS
Previous Turski kargo voz saobraćaće kroz Srbiju umesto preko Rumunije
Next Dinar danas na novom rekordu

You might also like

Industrija 0 Comments

Pirelli se vraća na berzu

Italijanski proizvođač guma, Pirelli, podneo je zahtev Milanskoj berzi za listiranje 40% akcijskog kapitala kroz inicijalnu ponudu akcija (IPO), dok se početak trgovanja ovom hartijom očekuje u oktobru.

Industrija 0 Comments

Siniša Mali: Kineski industrijski park kod Pupinovog mosta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je u Pekingu da će hiljade novih radnih mesta za građane Srbije obezbediti protokol potpisan u Pekingu o izgradnji novog industrijskog parka, ističući da će

Kompanije 0 Comments

Toshibi preuzimanjem u SAD-u preti veliki gubitak

Japanska korporacija Toshiba je saopštila danas da bi mogla uknjižiti jednokratni gubitak od više milijardi dolara zbog preuzimanja kompanije iz sektora nuklearne energije u SAD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply