Donald Trump nominovao Jeromea Powella za čelnika FED-a

Donald Trump nominovao Jeromea Powella za čelnika FED-a

Novi guverner će verovatno biti doživljen kao manje rizičan izbor dok ekonomija pokazuje solidan rast, a berze se bliže rekordima.

Herome Powell smatra da slaba inflacija opravdava nastavak opreznog pristupa podizanju kamatnih stopaEPA
Američki predsednik Donald Trump nominirao je Jeromea Powella za čelnika američke centralne banke FED, a taj će umereni republikanac, pravnik i bivši bankar na dužnosti zameniti Janet Yellen, kad joj istekne mandat u februaru 2018. godine.

Powell (64), koga je bivši predsednik Barack Obama 2012. godine imenovao u odbor FED-a, bio je jedan od pet mogućih kandidata za tu dužnost, a Trump je izabrao njega.

Među kandidatima je bila i sadašnja čelnica FED-a Yellen, zatim ekonomista John Taylor sa Univerziteta u Stanfordu, glavni ekonomski savetnik predsednika Trumpa Gary Cohn i bivši guverner FED-a Kevin Warsh.

U objavi u Beloj kući Trump je nazvao Powella snažnim, predanim i pametnim čelnikom.

“On je snažan, odlučan, inteligentan”, rekao je Trump, kako prenosi Hina.

“Dokazao je da je graditelj konsenzusa za monetarnu i finansijsku politiku u koju veruje… i ja sam uveren da Jay ima mudrost i osobine čelnika za vođenje naše ekonomije”, rekao je Trump.

Njegov je izbor jedna od najvažnijih odluka iz područja ekonomije u mandatu Donalda Trumpa.

Odluka omogućuje Trumpu da izabere novog šefa FED-a istovremeno nastavljajući dosadašnju politiku centralne banke, koja je držala stabilnim ekonomiju i tržišta.

Powell, advokat i bivši investicioni bankar, podržao je opšti smer monetarne politike Janet Yellen i poslednjih godina delio njenu zabrinutost da slaba inflacija opravdava nastavak opreznog pristupa podizanju kamatnih stopa.

Powella će se verovatno doživeti kao manje rizičan izbor dok ekonomija pokazuje solidan rast, a američke berze bliže se rekordnim visinama.

FED je podizao kamatne stope dvaput ove godine i očekuje se da će to ponovo učiniti sledećeg meseca.

Izvor: GdeInvestirati/Al Jazeera Balkans, Agencije
Previous FAO: Pale cene hrane u svetu
Next U Kataloniji zatvoreno 15.000 radnih mesta

You might also like

Kompanije 0 Comments

Warren Buffet: Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple

Američki milijarder i investitor Warren Buffet je izjavio da je njegov investicioni fond Berkshire Hathaway više nego duplirao udeo u kompaniji Apple.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

General Electric gasi 12.000 radnih mesta

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) planira ukidanje 12.000 radnih mesta širom sveta zbog sve slabije potražnje za elektranama na fosilna goriva.

Trgovina 0 Comments

Beogradska Ikea biće otvorena 10. avgusta

U četvrtak 10. avgusta, u Beogradu će biti otvorena Ikeina robna kuća, kojom se ona posle 26 godina vraća u Srbiju, izjavio je Stefan Vanoverbeke, generalni direktor IKEA jugoistočna Evropa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply