Svetska banka: Još krupnih zadataka pred Srbijom

Svetska banka: Još krupnih zadataka pred Srbijom

Srbija je protekle godine menjala zakone i sprovela 28 reformi, a rezultat su bolji uslovi poslovanja i četiri mesta bolja pozicija na rang listi 190 zemalja sveta po lakoći poslovanja Svetske banke.

Srbija je na 43. mestu, što je 50 pozicija bolje nego pre četiri godine, navode u Vladi i ističu da je za narednu godinu cilj plasman među prvih 30 zemalja sveta.

Četvrtu godinu zaredom ocena Svetska banka je da Srbija popravlja uslove za rad privrede.

foto: cordmagazine

foto: cordmagazine

“Veoma smo zadovoljni našim novim uspehom, plasmanom na 43. mesto. Pokazali smo da ispunjavamo ključni cilj programa za unapređenje pozicije Srbije u izveštaju Svetske banke, da se već sledeće godine nađemo među prvih 30 zemalja sveta. Izazov je veliki i sada je sve veći, jer se sve teže napreduje kako se približavate vrhu liste, ali mi smo optimisti”, navodi Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu navodi da su krupni zadaci pred Srbijom.

“Mislim da smo se popeli na visoku planinu, ali krupni zadaci su pred nama. Srbija smanjuje razdaljinu od najboljih, ali ako želite profit i radna mesta onda započinjanje posla mora da bude još lakše, a ako želite da zadržite investitore, morate da im omogućite bolju pravnu zaštitu”, navodi Ndegva.

U protekloj godini najuređenijim privredama najviše su nas približile građevinske dozvole. To što se na njih u proseku čeka svega pet dana, svrstalo nas je među 10 najboljih.

“Cilj sledeće godine je ući u prvih pet po izdavanju građevinskih dozvola. Povezaćemo sistem elektronskih dozvola s Katastrom, Poreskom upravom, notarima, mislimo da će to pomoći. Dodatno novi Zakon o katastru čija bi se primena mogla očekivati po našem planu negde u decembru, januaru”, navodi Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Drugu najbolju ocenu, 32. poziciju među 190 zemalja, Srbija je dobila za registracije preduzeća.

“U toku godine 43.000 registracija osnivanja, od toga 33.000 preduzetnika i blizu 9.000 privrednih društava su obavljene u roku od 24 časa. Međutim to još uvek nije elektronska registracija. Postoji prostor za napredak”, navodi Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

Upis imovine treba da se završava brže, pečat mora da ode u prošlost, a porez da se plaća elektronski, navode u Naledu.

“Najkritičnija kategorija je dobijanje priključka na struju gde smo na 96. mestu. Bez unapređenja smo i u kategoriji dobijanja kredita i zaštiti manjinskih akcionara. Posebno opominje činjenica da smo pali na listi rešavanja stečajeva iako već godinu dana na usvajanje čeka gotov Nacrt zakona koji bi trebalo da reši sudbinu 2.000 firmi, 50.000 radnika i hiljade poverilca”, navodi Vladimir Novaković iz Naleda.

Premijerka Ana Brnabić navodi da je elektronska uprava odgovor na tri osnovna izazova koje ima svaka javna uprava i adminstracija – na efikasnost, transparentnost i borbu protiv korupcije.

“Za mene je to univerzalan odgovr na sve ovo, tako da ćemo nastaviti s tim”, navodi Brnabićeva.

U regionu Srbija je bolje plasirana od Rumunije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine, pri čemu su sve one zabeležile pogoršanje u odnosu na prošli izveštaj.

U svetu, najbolji su Novi Zeland, Singapur i Danska, koji su u svih deset kategorija dobili najbolje ocene.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Fed nije promenio referentnu kamatnu stopu
Next Potpisan ugovor o prodaji Galenike

You might also like

Društvo 0 Comments

Online kupovina: Najviše novca za avio karte i garderobu

Online kupovina je sve češća opcija za naše građane. Najviše novca daju za avionske karte i hotelske rezervacije, od robe najčešća garderoba.

Tema dana 0 Comments

Republika Srpska obeležava 9. januar, Dan Republike

U Banjaluci su danas, u okviru obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, na groblju Sveti Pantelija položeni venci na spomen-obeležje poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a predsednik Srpske Milorad

Svetske berze 0 Comments

Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema evru i britanskoj funti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply