Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe je u sredu ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog meseca zabeležio veliku izbornu pobedu i nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Donalda Trumpa kojom bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Severne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u decembru 2012. obećavajući oživljavanje ustajale ekonomije i jačanje obrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. oktobra dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmeni posleratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadatak da izrade novi budžet s naglaskom na negu dece i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedelak Abe i Trump su se usaglasili da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Severnoj Koreji.

Trump je rekao Abeu “da iščekuje posetu Japanu” 5. novembra dodajući da su Japan i Amerika “100 % zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, rekao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradski investicioni dani 9. i 10. novembra
Next Mahindra ili Tata kupuju IMT

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Italija: Paolo Đentiloni imenovan za novog premijera

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) imenovan je danas za novog premijera nakon što je Mateo Renci podneo ostavku na tu funkciju pretrpevši poraz na referendumu o

Geopolitika 0 Comments

Nemačka: Frank-Valter Štajnmajer izabran za predsednika

Za novog predsednika Nemačke danas je odlukom velike većine poslanika izabran Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), doskorašnji ministar spoljnih poslova.

Geopolitika 0 Comments

Sirijska opozicija suspendovala učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi

Sirijska opozicija je u ponedeljak prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bashara Assada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply