Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe je u sredu ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog meseca zabeležio veliku izbornu pobedu i nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Donalda Trumpa kojom bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Severne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u decembru 2012. obećavajući oživljavanje ustajale ekonomije i jačanje obrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. oktobra dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmeni posleratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadatak da izrade novi budžet s naglaskom na negu dece i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedelak Abe i Trump su se usaglasili da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Severnoj Koreji.

Trump je rekao Abeu “da iščekuje posetu Japanu” 5. novembra dodajući da su Japan i Amerika “100 % zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, rekao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradski investicioni dani 9. i 10. novembra
Next Mahindra ili Tata kupuju IMT

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Japanski premijer krajem decembra u Perl Harboru

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je danas da će posetiti Havaje 26. i 27. decembra gde će se sastati sa američkim predsednikom Barakom Obamom i kao prvi japanski lider odati

Geopolitika 0 Comments

Obama ukinuo povlastice kubanskim migrantima

Američki predsednik Barak Obama ukinuo je višedecenijsku politiku koja je garantovala boravišnu dozvolu svim Kubancima koji dođu u SAD bez vize, što je pohvalila kubanska vlada.

Geopolitika 1Comments

Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply