Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe je u sredu ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog meseca zabeležio veliku izbornu pobedu i nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Donalda Trumpa kojom bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Severne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u decembru 2012. obećavajući oživljavanje ustajale ekonomije i jačanje obrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. oktobra dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmeni posleratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadatak da izrade novi budžet s naglaskom na negu dece i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedelak Abe i Trump su se usaglasili da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Severnoj Koreji.

Trump je rekao Abeu “da iščekuje posetu Japanu” 5. novembra dodajući da su Japan i Amerika “100 % zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, rekao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradski investicioni dani 9. i 10. novembra
Next Mahindra ili Tata kupuju IMT

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Kurdi prekrajaju mapu?

Dok vojna alijansa koju predvode trupe SAD-a napreduje u borbi protiv pripadnika Islamske države na severu Iraka, njihovi politički saveznici napreduju ka sopstvenom cilju – dobijanju federalne oblasti u novoosvojenim

Geopolitika 0 Comments

Turske snage blokirale NATO bazu Indžirlik

Oko 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je vazduhoplovnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javljaju jutros lokalni mediji.

Geopolitika 2 Comments

Sirija: Kurdi se nadaju, ali ne veruju u ostvarenje svih želja

Učestvujući u borbama za Manbij, strateški važan grad na severu Sirije, Kurdi se nadaju da će im to pomoći da objedine svoje tri provincije u jednu celovitu teritoriju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply