Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe je u sredu ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog meseca zabeležio veliku izbornu pobedu i nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Donalda Trumpa kojom bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Severne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u decembru 2012. obećavajući oživljavanje ustajale ekonomije i jačanje obrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. oktobra dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmeni posleratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadatak da izrade novi budžet s naglaskom na negu dece i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedelak Abe i Trump su se usaglasili da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Severnoj Koreji.

Trump je rekao Abeu “da iščekuje posetu Japanu” 5. novembra dodajući da su Japan i Amerika “100 % zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, rekao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradski investicioni dani 9. i 10. novembra
Next Mahindra ili Tata kupuju IMT

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Odnosi Turske sa Sirijom i Irakom biće normalizovani, baš kao što je to bio slučaj sa Rusijom i Izraelom, izjavio je danas turki premijer najavivši novi preokret u spoljnoj politici.

Tema dana 2 Comments

SAD zabranile ulazak građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak dekret kojim se zabranjuje ulazak svim sirijskim izbeglicama u SAD na neodređeno vreme, a na listu se po potrebi mogu dodati i

Geopolitika 1Comments

Rusija i Ukrajina gomilaju trupe na granicama Krima

Rusija je poslednjih dana poslala nove, moderno opremljene trupe na granicu Ukrajine i Krima, izjavio je danas portparol ukrajinskih pograničnih službi, Oleg Slobodijan.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply