Tek svaka treća žena ima imovinu

Tek svaka treća žena ima imovinu

Svaka treća žena u Srbiji je vlasnica stana, kuće ili poslovnog prostora.

Sva ostala imovina upisana je na muškarce. Čak i ovaj procenat od 34 odsto žena vlasnika deluje previsoko kada se statistika raščlani. Taj prosek u suštini vade visoki procenti na severu zemlje, jer je u vojvođanskim gradovima, poput Subotice, u 58 odsto slučajeva uz nepokretnosti upisano žensko ime. Potpuno drugačija situacija je, na primer, u Tutinu, gde lepšem polu pripada svega 13 odsto nekretnina, a u Sjenici ili Prijepolju lepšem polu pripada svega 19 odsto nepokretnosti.

U Republičkom geodetskom zavodu su zbog toga odlučili da posreduju kako bi oba pola imala jednaku šansu za upis prava svojine. Od januara su uveli meru stimulativnog karaktera koja je propisana Pravilnikom o visini takse za pružanje usluga RGZ.

“U pitanju je simbolična taksa u iznosu od 300 dinara za upis zajedničke svojine i susvojine bračnih drugova i vanbračnih partnera. Podjednako su se raspitivali pripadnici oba pola i to bi se moglo tretirati kao buđenje svesti. Nismo podsticali samo dame, već i muškarce, jer je u nekim opštinama i njima potrebna “pomoć”. Gledali smo na ovu meru kao na podsticaj za rodnu ravnopravnost. U Vojvodini je visok procenat žena vlasnica nepokretnosti, a to se može protumačiti i time što je bilo više projekata za koje su mogle dobiti sredstva ukoliko imaju poljoprivredno gazdinstvo na svoje ime. Zato država treba da podstiče takve programe.”, objašnjava Vasilija Živanović, pravnica u RGZ.

Naša sagovornica kaže da se žene najčešće odriču svojih naslednih prava u korist muških srodnika, a ta pojava je naročito izražena u seoskim sredinama.

“Svedoci smo da bez obzira na to što živimo u savremenom društvu, običajno pravo kod nas igra veliku ulogu. Žene se retko prihvataju nasledstva i treba menjati tu svest. Ne treba tako lako da se odriču svog prava, kao ni mogućnosti da budu kupci”,  priča Živanovićeva.

Veća dostupnost kredita, jači glas u kućnom odlučivanju i smanjenje nasilja u porodici su neke od ključnih stvari koje RGZ nastoji da postigne u okviru svoje nadležnosti.

PRODAJA BEZ PARTNEROVOG ZNANjA

Da pitanje vlasništva nije tako bezazleno, svedoče i primeri iz prakse. Ukoliko je samo jedan supružnik upisan kao vlasnik, on može, bez saglasnosti i znanja drugog, da proda stan. To se neretko dešava u situacijama kada partneri nisu u dobrim odnosima ili su pred razvodom.

“Ima dosta zloupotreba na tom polju. Praksa je pokazala da žene koje imaju jaka imovinska prava imaju tri i po puta veće prihode i osam puta manju šansu da budu žrtve nasilja”, objašnjava Živanovićeva.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Komercijalna banka u prvih 9 meseci - dobitak 48 mil EUR
Next Dmitry Medvedev: Rusija razmišlja da smanji poreze

You might also like

Društvo 0 Comments

Niz eksplozija na Tajlandu, meta turistički centri

Tajlandska policija saopštila je danas da su niz eksplozija, koje su se dogodile u turističkim letovalištima u centralnim i južnim delovima zemlje noćas i jutros, činovi lokalne sabotaže i nemaju

Nekretnine 0 Comments

Spiskovi za rušenje nelegalnih objekata do 5. septembra

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i gradski menadžer Goran Vesić zatražili su od predsednika beogradskih opština da do 5. septembra dostave spiskove objekata za rušenje i upozorili ih da su odgovorni

Društvo 4 Comments

Srbija: 1,5 odsto veći porez na automobile

Umesto najavljene promene načina obračuna poreza na upotrebu vozila, koju vlasnici automobila sa velikom kubikažom željno iščekuju, dobili smo poskupljenje i to za oko 1,5%.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply