Evropske berze porasle, naftni sektor najviše

Evropske berze porasle, naftni sektor najviše

Na evropskim berzama u utorak se cene akcija stabilno kreću na najvišim nivoima u pet meseci, pri čemu je najviše porastao naftni sektor nakon poslovnih rezultata BP-a.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče, kada je dostigao najviši nivo u pet meseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,15 odsto, na 7.500 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,05 odsto, na 5.491 bod.

Danas se očekuje manji obim trgovanja jer se zbog praznika ne radi na berzi u Frankfurtu.

U fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija, a ulagače je jutros oraspoložio BP jer je dobit tog britanskog naftnog giganta u proteklom tromesečju porasla više nego što su analitičari očekivali.

Zahvaljujući tome, jutros je akcija BP-a poskupela više od 3 odsto, što je podstaklo rast celokupnog naftnog sektora.

Na taj sektor pozitivno utiču i visoke cene nafte. Doduše, cena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,1 odsto, na 60,85 dolara, no juče je, po prvi put od jula 2015., dostigla nivo od 61 dolara.

Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,2 odsto, na 54,05 dolara, nakon što je juče njegova cena dostigla 54,46 dolara, najviši nivo od februara.

Snažno je jutros, više od 5 odsto, skočila i cena akcije Ryanaira jer su kvartalni rezultati tog vazduhoplovnog prevoznika bolji od očekivanja.

S druge strane, cena akcije francuske BNP Paribas banke pala je 3 odsto, nakon objave poslovnih rezultata.

A na većini azijskih berzi jutros su cene akcija porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ostao nepromenjen, na 22.011 bodova, najvišem nivou u 21 godinu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kako domaći preduzetnici mogu do 20.000 €?
Next Pošte Srbije zaradile 13,8 miliona evra

You might also like

Beogradska berza: Vanredno visok promet, trgovanje obveznicama iznosilo 453 miliona RSD

Na Beogradskoj berzi je danas zabeležen vanredno visok promet, prvenstveno zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 464,2 miliona RSD (3,8 miliona EUR), dok je indeks Belex15

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Pažnja usmerena na akcije Apple-a

Na Wall Streetu je cena akcije tehnološkog diva pala za 2,3 posto, na 90,30 dolara, najniži nivo od juna 2014., što je posledica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom,

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte pala na 46 dolara, proizvodnja porasla na najviši nivo u osam godina

Cene nafte su na svetskim tržištima pale nakon izveštaja da je proizvodnja sirove nafte u zemljama članicama OPEC-a dostigla najviši nivo u osam godina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply