Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer su ulagače pokolebali slabi ekonomski pokazatelji iz Kine, dok je dolar pod pritiskom zbog političkih problema američkog predsednika Donalda Trumpa.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, dok su cene akcija u Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 odsto.

No, indeksi bereza u Singapuru i Južnoj Koreji porasli su između 0,3 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Azijski ulagači su suzdržani jer su juče na Wall Streetu indeksi skliznuli s rekordnih nivoa nakon vesti da Zastupnički dom Kongresa razmatra postupno smanjenje poreza kompanijama u idućih nekoliko godina, što je razočaralo ulagače koji su, nakon najava predsednika SAD-a Donalda Trumpa, očekivali oštre rezove, i to uskoro.

“Ova vest navela je ulagače da prilagode pozicije nakon dugotrajnog rasta cena akcija. Očekivalo se da će korporativni porezi biti smanjeni odjednom. No, čak i ako se smanjenje provede postupno, to je i dalje smanjenje i dugoročno nije loša vest”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

No, ulagače su razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci iz Kine o usporavanju rasta aktivnosti u industrijskom sektoru, što je izazvalo strahovanja od slabljenja rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Na tržištima nafte cene su jutros blago pale nakon jučerašnjeg rasta.

Cena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,1 %, na 60,85 dolara, nakon što je juče po prvi put od jula 2015. dostigla nivo od 61 dolara.

Na američkom tržištu barel je jutros pojeftinio 0,2 odsto, na 54,05 dolara, nakon što je juče njegova cena dostigla 54,46 dolara, najviši nivo od februara.

A na valutnim tržištima dolar je oslabio zbog novih problema predsednika Trumpa, nakon što je juče Paul Manafort, bivši voditelj Trumpove kampanje, optužen za pranje novca i zaveru protiv Sjedinjenih Država, a krivicu za lažne iskaze priznao je i predsednikov savetnik George Papadopolous.

Cena dolara prema japanskoj valuti skliznula je jutros na 113,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,60 jena.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra dosegnuo 1,1635 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1615 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je jutros na 94,58 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,77 bodova.

Dolaru ne ide u prilog ni vest da bi Trump za novog čelnika američke centralne banke, nakon što u februaru istekne mandat Janet Yellen, mogao izabrati Jeroma Powella, koji bi, smatraju analitičari, mogao nastaviti umerenu monetarnu politiku Janet Yellen.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Wall Street: Indeksi skliznuli s rekordnih nivoa
Next Španija: BDP može premašiti 2,5 odsto u 2018.

You might also like

Azijske berze u porastu, evro iznad 1,20 dolara

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija porasle, dok se kurs evra probio iznad 1,20 dolara jer je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nagovestio da bi banka uskoro mogla početi

Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti

U cilju daljeg razvoja tržišta državnih hartija od vrednosti i olakšavanja uslova za ulaganje domaćim punoletnim fizičkim licima u državne hartije od vrednosti, Republika Srbija uvodi novi tip državnih hartija

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi blago pali, što je najviše posledica pritiska na energetski sektor zbog pada cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply