Lufthansa objavila pad kvartalnog profita

Lufthansa objavila pad kvartalnog profita

Nemački avioprevoznik Lufthansa saopštio je da je neto profit trećeg kvartala opao, navodeći rast troškova u poređenju sa prethodnom godinom, iako je premašio očekivanja analitičara.

Ostvaren neto profit u ovom tromesečju niži je za 17% i iznosi 1,18 milijardi EUR, ali je ipak iznad prognoze analitičara okupljenih oko Reuters-a, koji su predviđali ovaj pokazatelj na nivou od 1,03 milijardi EUR.

Ovaj pad proizašao je iz povećanja troškova zaposlenih u kvartalu nakon promena beneficija za kabinsku posadu.

Prihodi u trećem kvartalu porasli su za 11% na 9,81 milijardu EUR, delimično zahvaljujući konsolidaciji Brisel Airlines-a, dok je prilagođena operativna margina porasla na 15,5% sa 13%. Posmatrano na devetomesečnom nivou, Lufthansa je uvećala prihod 12,1% na 26,76 milijardi EUR, dok je prilagođena operativna dobit u periodu januar – septembar iznosila 2,6 milijardi EUR.

Aviokompanija je rekla da očekuje dodatni blagi pad jediničnih troškova u svojim putničkim avio-kompanijama u četvrtom kvartalu, isključujući efekte goriva i valuta. Takođe se očekuje da će troškovi penzija biti smanjeni za oko 1,1 milijardu EUR zahvaljujući ugovoru sa sindikatom pilota, što će pozitivno uticati na dobit u četvrtom kvartalu. Lufthansa je nedavno postigla dogovor o kupovini velikog dela nesolventnog lokalnog rivala Air Berlin-a i podnela je ponudu za preuzimanje dela operacija italijanskog avioprevoznika Alitalia.

Na jučerašnjem trgovanju akcije Lufthanse beležile su rast od 3,7% na 27,15 EUR, dok je vrednost akcija od početka godine uvećana za 121,2%.

Izvor: GdeInvestirati/MarketWatch, Wisebroker
Previous Prosečna plata u Srbiji u septembru 48.212 dinara
Next Dušan Vujović: Početnici u biznisu neće plaćati poreze u 2018.

You might also like

Saobraćaj 1Comments

Radomir Nikolić: Nije bilo dovoljno prodaje, očekivali smo otpuštanja u Fiatu

Reagujući na najave da će se ukinuti treća smena i biti otpušten deo radnika u Fiatovoj fabrici automobila u Kragujevcu, gradonačelnik Kragujevca je iskazao svoje nezadovoljstvo.

Banke i finansije 0 Comments

Deutsche Bank: Dobit duplirana u trećem kvartalu

Najveća nemačka banka, Deutsche Bank, objavila je rezultate poslovanja u trećem kvartalu.

Politika 0 Comments

Skupština Srbije usvojila Zakon o upravljanju aerodromima, omogućeno davanje aerodroma u koncesiju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju aerodromima koji predviđa mogućnost davanja aerodroma u koncesiju kako bi se obezbedio novac za njegov razvoj i efikasnije komercijalno korišćenje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply