Lufthansa objavila pad kvartalnog profita

Lufthansa objavila pad kvartalnog profita

Nemački avioprevoznik Lufthansa saopštio je da je neto profit trećeg kvartala opao, navodeći rast troškova u poređenju sa prethodnom godinom, iako je premašio očekivanja analitičara.

Ostvaren neto profit u ovom tromesečju niži je za 17% i iznosi 1,18 milijardi EUR, ali je ipak iznad prognoze analitičara okupljenih oko Reuters-a, koji su predviđali ovaj pokazatelj na nivou od 1,03 milijardi EUR.

Ovaj pad proizašao je iz povećanja troškova zaposlenih u kvartalu nakon promena beneficija za kabinsku posadu.

Prihodi u trećem kvartalu porasli su za 11% na 9,81 milijardu EUR, delimično zahvaljujući konsolidaciji Brisel Airlines-a, dok je prilagođena operativna margina porasla na 15,5% sa 13%. Posmatrano na devetomesečnom nivou, Lufthansa je uvećala prihod 12,1% na 26,76 milijardi EUR, dok je prilagođena operativna dobit u periodu januar – septembar iznosila 2,6 milijardi EUR.

Aviokompanija je rekla da očekuje dodatni blagi pad jediničnih troškova u svojim putničkim avio-kompanijama u četvrtom kvartalu, isključujući efekte goriva i valuta. Takođe se očekuje da će troškovi penzija biti smanjeni za oko 1,1 milijardu EUR zahvaljujući ugovoru sa sindikatom pilota, što će pozitivno uticati na dobit u četvrtom kvartalu. Lufthansa je nedavno postigla dogovor o kupovini velikog dela nesolventnog lokalnog rivala Air Berlin-a i podnela je ponudu za preuzimanje dela operacija italijanskog avioprevoznika Alitalia.

Na jučerašnjem trgovanju akcije Lufthanse beležile su rast od 3,7% na 27,15 EUR, dok je vrednost akcija od početka godine uvećana za 121,2%.

Izvor: GdeInvestirati/MarketWatch, Wisebroker
Previous Prosečna plata u Srbiji u septembru 48.212 dinara
Next Dušan Vujović: Početnici u biznisu neće plaćati poreze u 2018.

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

NCR gradi poslovni objekat u Beogradu i zapošljava još 1.500 ljudi

Ministarstvo privrede Srbije i američka kompanija NCR potpisali su ugovor o dodeli podsticaja od 10,2 miliona evra za izgradnju novog poslovnog prostora u Srbiji, što će omogućiti zapošljavanje 1.500 ljudi.

Banke i finansije 0 Comments

Deutsche Bank otpušta 3.000 zaposlenih

Deutsche Bank će zbog zatvaranja svojih 188 poslovnica u Nemačkoj otpustiti 3.000 ljudi, od toga 2.500 u maloprodaji i odnosima s klijentima, objavila je banka, nakon dogovora sa radničkim većem.

Transport 0 Comments

Rast prodaje automobila na tržištu Evrope u 2016. godini

Prodaja automobila u Evropi je porasla u 2016. godini, treću godinu uzastopno, pri čemu su sva velika tržišta evidentirala rast prodaje, pokazali su podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply